Njegovo veličanstvo – RAŠTAN

Ja sam neko ko baš voli kupus na sve načine i sve vrste, pa je i logično da ga kuvam često i jedem na sve ostale načine.

Na internetu sam našla neke podatke koje vješto koristim kada mi neko kaže „Ne volim kupus, uopšte ga ne jedem“ i ostale izgovore koji se danas koriste kada nastoje da me ubjede da zbog nedostatka vremena (koje potroše u kafanama i besciljnim kupovinama) nije štetan pomfit ili nešto drugo što se spremi za pet minuta. Npr. Stari Egipćani i Grci raštan su smatrali svetom biljkom koja ima čudotvorna dejstva. Motiv kupusa su stavljali na zagrobne slike i freske u piramide.

Kupus je najzdravije povrće na svijetu. George Mateljan, jedan od najstručnijih da nam kaže šta je zdrava hrana jednom prilikom je izjavio: „Ako ste u nekom slučaju primorani da izaberete samo jedno povrće za cijeli život, to bi trebao da bude raštan“. Nije potrebno reći da se slažem s njim i u posljednje slovo. Raštan je bogat vitaminima A, C, B6, ali i magnezijumom, kalcijumom, bakrom, celulozom, a ima nisku kalorijsku vrijednost, svega 27 kcal u 100 g, pa i ovima koji glume dijete idealno se slaže u niskokalorični meni. Kombinacija ovih vitamina i minerala, raštan stavlja na prvo mjesto zdrave hrane, kao što kaže George.

Raštan možemo naći u Hercegovini u izobilju. Svaka kuća koja sadi baštu, sadi i raštan. Ne mogu da kažem da je omiljeno povrće, ali su hercegovačke domaćice svjesne njegovih ljekovitih svojstava.

Ne znam za vas, ali odavno nisam čula da je neko ima srčani udar i umro, sve više je smrti uslijed kancerogenih oboljenja. Vidite, istraživanja su pokazala da je raštan dobar za kreiranje enzima koji neutrališu kancerogene ćelije. Rezultati kažu da oni koji jedu kupus u velikim količinama, bilo koje vrste i u bilo kom obliku, smanjuju rizik da obole od nekoliko kancerogenih oboljenja kao što su: rak pluća, bešike, prostate, debelog crijeva, dojke i jajnika. Pa, zar ovo nije dovoljan razlog da svi volimo kupus?

Raštan je zeljasto povrće od kojeg se jede lišće. Najčešće se kuva, mada se može i drugačije spremati. Idealno bi bilo da se raštan jede tri do pet puta u toku sedmice. Kod kuvanja je bitno da se napomene da se ne smije prekuvati jer lišće postane gorko i izgube se sve hranjive materije. Odlično se slaže sa krompirom, a još bolje sa suvim mesom.

Da bismo skuvali raštan treba nam suvo meso, krompir i začini. U šerpu uspemo vodu, u koju kad proključa stavimo suvo meso. To sve pustimo da se kuva 5-10 minuta, nakon čega stavimo izrezan raštan. Pred kraj kuvanja dodamo isječeni krompir i sve začinimo. Kao što vidite kod kuvanja raštana nema nekih komplikacija, a opet nije često na meniju.

Zašto je to tako, mene nemojte pitati jer odgovor niti znam niti mi neko može objasniti da postoji razlog zbog kojeg ne voli raštan.

Pozdrav raštanoljupci!

Trebinje Tour Guides

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.