Kako saznati prati li vas netko dok ste na internetu?

Netko vas uvijek traži. Netko uvijek želi znati gdje ste, što radite, s kime se dopisujete preko Facebooka. Možda ove rečenice zvuče malo pretjerano, no stvar je u tome da one nisu daleko od istine. Danas je internet jednostavno prepun internetskih stranica i raznoraznih servisa koje korisnicima daju informacije o drugim korisnicima. Te informacije se mogu dobiti besplatno ili za određenu novčanu naknadu.

Nije ugodno kada saznamo da senaši osobni i privatni podaci mogu na neki način upotrijebiti za praćenje nas samih. Iako je u velikoj većini slučajeva gotovo pa sigurno da se ti podaci neće iskoristiti da bi nam na bilo koji način naštetili, nije loše znati tko je to tko želi naše podatke i tko ih koristi.

U nastavu članka ćemo nešto reći o nekoliko načina na koji mi kao korisnici možemo saznati tko je to tko nas ”prati” dok smo spojeni na internet. Zapamtite – ako nas netko i prati (iako ova riječ ružno zvuči jer za sobom često povlači negativne konotacije) to ne znači odmah da će taj netko naše podatke iskoristiti da nam naudi.

To može biti budući poslodavac kojeg zanima s kime ima (ili s kime će imati) posla, bivša djevojka, buduća djevojka, neki rođak koji nas traži ili netko drugi koji ima slične ne uvijek negativne namjere. Bilo kako bilo – ako želite otkriti koji su načini pomoću kojih možete otkriti kako vas netko prati preko interneta, ovaj članak bi mogao biti baš za vas.

Leutar.net Kako saznati prati li vas netko dok ste na internetu?

Google upozorenja su jedan od odličnih načina ”detekcije” potencijalnih pratitelja

Prva stvar oko koje bi bilo dobro pobrinuti se ako želimo otkriti tko je to tko nas prati jest biti siguran da je sve osigurano i ”pokriveno” preko Googlea. Možda se može činiti pomalo čudno da se za svaku objavu koja se pojavi na internetu, a koja će se odnositi na vas vi budete upozoreni. No, bilo kako bilo prvi korak otkrivanja potencijalnih pratitelja jest mjera opreza, odnosno alarmiranja u slučaju spomena vašeg imena.

Ako želite namjestiti Google upozorenja (ili Google Alerts) kao način alarmiranja u slučaju da se negdje na internetu spomene vaše ime, prva stvar koju trebate učiniti jest ulogirati se u Google i otvoriti stranicu koja glasi  www.google.com/alerts. Nakon što ste otvorili spomenutu stranicu, ondje trebate upisati svoje ime i prezime u mjesto za upozorenje koje se nalazi na vrhu stranice i nakon toga trebate kliknuti na Create Alert.

Leutar.net Kako saznati prati li vas netko dok ste na internetu?

Nakon toga kliknite na Show Options link i povećajte ovu opciju, što će vam omogućiti pregled koliko često ćete dobivati upozorenja o upotrebi vašeg imena i prezimena. Svaki puta kada se vaše ime i prezime upotrijebi od strane nekoga na internetu vama će doći upozorenje o tome putem vaše elektroničke pošte. Na dnu stranice možete vidjeti i pregled stranice s nekim primjerima upozorenja da dobijete uvid u to kako Google Alerts funkcionira. To je to!

Nakon što ste ovo postavili, Google će svaki puta kada se vaše ime pojavi negdje na internetu poslati vama obavijest o tome. To znači da svaki puta kada netko spomene ili napiše vaše ime i prezime na nekoj od internetskih stranica, foruma, blogova ili bilo čemu sličnome vama će stići upozorenje o tome preko e-maila.

 

Stranica Mention.com isto tako može poslužiti svrsi pronalaska onoga tko vas možda prati

Još jedan način i metoda pronalaska potencijalne osobe (ili osoba) koje vas prate je internetski servis po imenu Mention.com. Radi se o sustavu upozorenja koji se nalazi unutar internetskih stranica i koji osim za Windows operativni sustav i Google Chrome postoji i za iOS i Android. Mention.com više služi za promatranje toga koliko učestalo se vaše ime i prezime koristi na društvenim mrežama.

”Sign-up” za upotrebu standardnog servisa je u potpunosti besplatan, s time da Mention.com možete koristiti u cijelosti, odnosno možete koristiti sve njegove mogućnosti i bonuse na punih 14 dana. Nakon ovoga ako i dalje poželite koristiti ”cijelu” verziju Mention.com servisa za to ćete trebati izdvojiti određenu svotu novca.

Leutar.net Kako saznati prati li vas netko dok ste na internetu?

Još jedna dobra stvar kod Mention.com (osim činjenice da se radi o vrlo dobrom internet servisu) jest ta da vas servis neće tražiti nikakve detalje u vezi kreditnih niti bilo kakvih drugih kartica, što je uvijek pozitivna stvar kod bilo kakvog internet servisa. Ovo je ujedno još jedan od razloga zbog kojih ne bi bilo loše provjeriti Mention.com.

Leutar.net Kako saznati prati li vas netko dok ste na internetu?

Nakon što se ulogirate odmah možete stvarati upozorenja. Postoje tri da tako kažem- stanja upozorenja koja možete odabrati kao i preferirani jezik upotrebe. Klikom na Next Step odabirete izvore koje želite koristiti. Oni se odnose na blogove, forume, društvene mreže kao što su Facebook te Twitter.

Nakon što ste gotovi sa označavanjem servisa koje želite kontrolirati, kliknite na Create My Alert i nakon toga sve snimite. Također postoji i opcija koja omogućuje spajanje korisničkih računa Mention.com sa Facebookom i Twitterom radi lakšeg kontroliranja.

 

Samo za ”lovce na glave” ili headhuntere

Postoje neki internetski servisi kao što je LinkedIn.com koji su iznimno korisni ako tražite novi posao ili na bilo koji način želite doprinjeti razvitku vaše karijere. Bez obzira na to jeste li ”freelancer”, jeste li stručnjak u poslu kojim se bavite ili pak samo tražite promjenu u smjeru u kojem vaša karijera zasad ide, takve stranice su pun pogodak.

No, ono što stranice kao što su LinkedIn i njima slične isto tako omogućuju jest to da vas svatko može pronaći, a ne samo potencijalni klijent ili poslodavac. Ovo naravno, može predstavljati problem s privatnošću, no postoji i rješenje za ovaj problem.

Leutar.net Kako saznati prati li vas netko dok ste na internetu?

Ako odaberete LinkedIn Premium opciju tada ćete imati mogućnost točnog uvida u sve podatke osoba koje su gledale vaš profil. Ovo je odlična stvar jer ćete na ovaj način vi znati tko je sve gledao vaš profil. Ako je netko gledao vaš LinkedIn profil samo radi posla, to je u redu.

Ali ako se netko često pojavljuje na vašem profilu, a da ta osoba nema nikakve veze niti sa kakvim poslom, vrlo je vjerojatno da se radi o klasičnom ”vrebaču” (ili vrebačici). Zbog ovakvih razloga nije loše aktivirati Premium opciju stranice, ako već često koristite LinkedIn.

Traže li i vas?

Internet je mjesto odakle se može saznati sve i svašta. Bilo da se radi o korisnim informacijama vezanim za posao, odmor ili bilo što vezano uz osobno dobro korisnika, internet je takav da je na njemu danas dostupan ogroman broj informacija. Informacije, pogotovo one osobne su jako dragocjene i treba paziti na njih.

Najbolji načini kako paziti na informacije koje mi kao korisnici ostavljamo na internetu se ogledaju u poduzimanju određenih mjera opreza. Google upozorenja, Mention.com, stranice kao što su www.Ancestry.com unutar koje možete provjeriti sve vaše pretke i potomke koji su zabilježeni su dobri načini zaštite.

Izvor: I.H./Pcchip.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.