Armije botova kao sredstvo u širenju lažnih vijesti

Prema istraživanjima koje sprovodi think tank Freedom Housebar 30 zemalja u svijetu koristi takozvane „armije botova“ kako bi širile propagandu, te napadale one koji ih kritikuju.

Prema godišnjem izvještaju o slobodi na internetu, a koji je rezultat ovog istraživanja, širenje online dezinformacija prisutno je u više od polovine od 65 zemalja kojima se istraživanje bavilo. Zaključeno je da su vlade, poput one u Meksiku, Saudijskoj Arabiji, te Turskoj, plaćale stručnjake za komunikaciju da utiču na formiranje mišljenja na internetu, te da pružaju podršku aktuelnim vlastima.

Ove plaćene aktivnosti uključuju komentarisanje na internetu, trolovanje, botove, te lažne vijesti, a koje služe da se oslabi povjerenje u tradicionalne medije. Stručnjaci upozoravaju da su ove tehnike prilično uznapredovale i raširile se posljednjih godina, te da su lažne vijesti u predizbornim kampanjama korišćene u bar 18 zemalja, uključujući i Veliku Britaniju.

Plaćene komentatore i političke botove u širenju propagande prvi put su počele da koriste Kina i Rusija, da bi već sada to postalo globalna pojava, pa se upozorava da ovakve prakse pogubno utiču na demokratiju, te građanski aktivizam i slobodu medija. Iako je najveći dio pažnje, kada je ova tema u pitanju, okrenut ka kampanjama koje dolaze iz Rusije, te za cilj imaju širenje lažnih informacija, stručnjaci upozoravaju da je problem mnogo više raširen nego što se obično misli. Problem je u tome što je većina ovakvih kampanja fokusirana na lokalne zajednice, te tako ne dopire do svjetske javnosti, a cilj im je da pruže lažni osjećaj većine koja podržava aktuelnu vlast neke zemlje, te da ućutkaju opoziciju.

Izvor: PCPress

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.