Još 11 godina ćemo plaćati putarinu prema Herceg Novom ako se ne otkupi postojeći ugovor (VIDEO)

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić izjavio je da je ukidanje naplatne rampe na dionici Petijevići-Meljine, koja povezuje Herceg Novi i Trebinje, jedan od prioriteta, jer je to obostrani interes građana oba grada.

On je istakao da je naplata putarine ružna slika koju treba što prije ukinuti, navodeći da je iz tog razloga održan sastanak sa predstavnicima koncesionara puta „Univerzal monte“, koja je u vlasništvu srpskog biznismena Vuka Hamovića, koji je voljan da Herceg Novi otkupi postojeći ugovor.

„To će do kraja godine biti oko pet miliona evra, ali sada naši pravnici provjeravaju taj ugovor. Kada se preispita zbog čega koncesionar nije napravio tržne centre, dvije benzinske pumpe, restoran – na toj dionici puta, koji bi poslije 20 godina trebalo da pripadnu opštini Herceg-Novi, sagledaćemo koji iznos možemo da kompenzujemo“, rekao je Katić za lokalnu televiziju.

Nadležni u Herceg Novom ističu i da su kandidovali projekat da država Crna Gora preuzme naplatnu rampu i da tu bude novi granični prelaz između Crne Gore i Republike Srpske-BiH, jer ona ima sve elemente neophodne za prelaz.

I u Trebinju naglašavaju da im je to jedan od prioriteta, jer se ukidanjem naplate putarine uklanjaju vještačke barijere između građana, koje su nametnute prije skoro deceniju.

Trebinjci kažu da veoma rijetko idu u Herceg-Novi na more, jer do Dubrovnika potroše oko sedam KM goriva, a do Crne Gore samo za putarinu 12 KM, a, osim toga, put na crnogorskoj strani je veoma loš.

Put ka Herceg Novom gradila je firma „Univerzal monte“ po BOT sistemu – izgradi, koristi i vrati, a prema ugovoru, za izgradnju te dionice od nepunih 13 kilometara bila je predviđena cijena od 18,5 miliona evra, odnosno oko 36 miliona KM.

Od ukupnog iznosa investicije, oko 9,8 miliona evra je otišlo za građevinske radove, a ostalo za izradu naplatne rampe, izmještanje instalacija komunalne infrastrukture i izgradnju pratećih sadržaja koji još nisu izgrađeni.

Zauzvrat je „Univerzal holding“, u čijem je sastavu „Univerzal monte“, dobio je koncesiju, odnosno pravo naplate putarine na 20 godina.

Naplata putarine je na snazi od jula 2008. godine.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.