Ovako je nastala čuvena pjesma Dimitrije, sine Mitre

Dugo se smatralo da je poznata pjesma „Dimitrije, sine Mitre“ narodna pjesma. Međutim, skoro smo saznali da nije. Autor pjesme je Stana Avramović Karaminga iz Vranja. Stana je bila jako ugledna vranjanska pjevačica i uzor mnogim kasnije poznatim pjevačima.

Leutar.net Ovako je nastala čuvena pjesma Dimitrije, sine Mitre

Stana je umrla 1969. godine i na sahrani su po njenoj želji svirali ovu njenu pjesmu. Ona ju je cijeli život malo mijenjala i bilo je par verzija pjesme. Pred samu smrt je rekla prijateljima „Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu…“ i ispričala kako je pjesma nastala.

Pjesma je inspirisana pričom o Dimitriju koji je bio njen brat od tetke i Stani po kojoj je ona kasnije dobila ime. Karamingin otac Toma je bio ujak Dimitriju. Za priču je saznala od majke koja joj ju je tek na samrti ispričala.

Dimitrije je oženio Stanu za koju se priča da je bila najljepša djevojka od Vranja do Niša. Mnogo su se voljeli, ali nisu mogli da imaju djece. Kako su godine prolazile polako je porodica počela da zanovijeta, pa bi recimo kada bi krenuli u crkvu nedeljom svekrva Bosa govorila: “‘Ajde sine, ‘ajde pa i dijete dovedi.”

Vremenom je i Dimitrije počeo da prebacuje ženi –

„Badava, Stano, tvoja ljepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u djecu, a ja u tebe!“

Od nesreće koja ju je izjedala Stana riješi da sebi oduzme život. Međutim, za to sazna ujak Toma i pokuša da joj pomogne tako što je posavjetuje da tajno zatrudni sa drugim čovjekom kako bi porodica ponovo bila.

Tako i bude, Stana zatrudni u četrdesetoj godini sa drugim čovjekom. Polako se vraćala sreća u porodicu, svi su je pazili i čuvali od posla da bi iznijela trudnoću. Međutim, porođaj je bio težak i Stana umre na porođaju. Dijete je preživilo…

Sedam dana kasnije ujka Toma reši da kaže istinu Dimitriju –

„Prije nego što odemo na Stanin grob, moram nešto da ti kažem. Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti i onda ja.“.

Dimitrije je bio zbunjen.

„Tako je. Tvoja majka, što je kinjila. Ti što si nerodan, a ja što sam je savetovao s koga da ide. Da znaš, dijete nije tvoje.“

Dimitrije bi čvrst, pa odgovori ujaku „Ako, ujko. Nema veze. Mi smo hteli dijete da usvojimo, a ovo je bar moja Stana rodila.“

Sutradan, na grobu, pred rođacima dok su Stani davali prvu subotu, Dimitrije reče:

„Ovde, pored moje Stane da me pokopate…“ i prije nego šte je iko mogao da ga spreči, izvadi p i š t o lj i u b i j e se.

Tri dana nakon smrti Stane i Dimitrija, od tuge umre i njegova majka Bosa, malo kasnije i Toma.

Tako je Stana Karaminga izgubila oca. Za sjećanje sastavila je kratku ali kao planina veliku pjesmu o svojoj tetki i njenom sinu Dimitriju. Do svoje osme decenije je krila pozadinu pjesme jer govori o zloj sudbini porodice.

Za kraj preslušajte pjesmu i razmislite o pozadini pesme.

VIDEO

Izvor: Opanak.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.