Vidim ja to, ali mozak neće da skonta: 24 godine od rušenja Starog mosta u Mostaru

Tačno u 10 sati i 16 minuta, na današnji dan prije 24. godinu porušen je čuveni mostarski Stari most. Čuveni luk nad Neretvom, djelo mimara Hajrudina i učenika Mimara Sinana srušeno je u hladnu rijeku nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Gađan projektilima

Most je, prema riječima svjedoka, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Taj barbarski čin snimljen je kamerama, a snimak je brzo obišao cijeli svijet.

Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a. Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo.

Dan nakon rušenja Starog mosta u Mostaru, 10. novembra 1993. godine predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je sastanak sa predstavnicima takozvane Herceg-Bosne Matom Bobanom i Jadrankom Prlićem, te Matom Granićem, Ivićem Pašalićem i drugima.

O time svjedoče Tuđmanovi stenogrami, koji su dio dokaznog materijala protiv Jadranka Prlića i ostalih vojnih i političkih čelnika takozvane Herceg-Bosne, a kojima bi uskoro trebalo biti presuđeno za brojne zločine i Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tuđman je, usput, pitao ko je srušio „taj mostarski most“?

„On je, bile su strašne kiše, toliko pucan prije, tako da je sam pao“, kazao je Boban Tuđmanu.

Nedžad Kasumović je Mostarac koji je 8. 11. 1993. snimio granatiranje i rušenje Starog mosta u Mostaru i stravične prizore iz grada na Neretvi poslao u svijet.

„Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu da vjerujem šta snimam. Vidim ja to, ali mozak neće da skonta. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam“, prepričao je Kasumović trenutke nevjerovatnog prizora koji je tada snimio.

buka.ba/fokus

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.