Video šetnja kroz potopljeno selo Panik – Bilećko jezero

Povlačenjem vode zbog višemjesečne suše iz Bilećkog jezera izronile su kuće, bunari i dvorišta sela koja su potopljena da bi se napravila hidroakumulacija za potrebe proizvodnje struje. Jedno od potopljenih sela je i selo Panik.

Stariji mještani sjećaju se čak i stanovnika potopljenog sela koji su prije 50 godina zauvijek morali da napuste svoje domove zbog izgradnje brane i jezera, kao i rasporeda kuća i ostalih objekata koji su tu postojali.

50 godina je prošlo, sjećanja i dalje žive a mišljenja naroda su podijeljena. Da li je komunistička vlast potopila Čepelicu, Miruše, Panik, Orah i Zadublje zbog tadašnjeg industrijskog razvoja bivše države koji je imao potrebu za sve većom količinu električne energije ili, kako pobornici terija zavjere misle, zbog “potapanja istorijskih činjenica” ostaće nam zauvijek nepoznato.

Što se Bilećkog jezera tiče, ono kao i cijeli sliv Trebišnjice, obiluje izuzetnim lokalitetima za ronjenje. Sportski ronioci u dubinama našeg jezera mogu da vide čitavo jedno mjesto – kuće, puteve, crkve, groblja, ali i fantastični kraški podvodni reljef.

Izvor: Bileća online

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.