25 GODINA OD PRVE MITROVDANSKE OFANZIVE: Nevesinjska brigada je zlatnim slovima upisana u istoriju srpskog naroda

Ove godine navršilo se 25 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini i od formiranja Republike Srpske. U ratu koji je trajao tri i po godine, u sastavu Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske postojala je Nevesinjska brigada koja je uspješno odolijevala svim napadima muslimansko-hrvatskih oružanih formacija, uspjela da odbrani Nevesinje i time da nemjerljiv doprinos odbrani srpske Hercegovine i stvaranju Republike Srpske.

U neprekidnim borbama koje je brigada vodila posebno se ističu dvije bitke koje su vođene u okviru neprijateljskih napadnih operacija o Mitrovdanu 1992. i 1994. godine. U tim bitkama Nevesinjska brigada je izvojevala blistave pobjede, čime je obezbijedila mjesto na slavnim stranicama srpske istorije.

U ovoj jubilarnoj godini u Nevesinju će biti posebno svečano zbog toga što se priprema otkrivanje centralnog spomen obilježja poginulim borcima i promocija knjige „Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995“.

U kalendaru obilježavanja značajnih događaja, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu svake godine o Mitrovdanu organizuje služenje pomena poginulim borcima Nevesinjske brigade i evocira uspomene na te velike bitke. Pomen će se služiti na Mitrovdanske zadušnice, u subotu 4. novembra, u 11.00 časova, u crkvi Svetog Save na Vračaru. Biće to prilika da se, uz prisustvo neposrednih učesnika tih slavnih bitaka, još jednom podsjetimo dana koji su zlatnim slovima upisani u istoriji srpskog naroda.

Izvor: Slobodna Hercegovina/Organizacioni odbor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.