Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

U Trebinju je danas svečano otkriven spomenik Aleksandru Masleši, najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Spomenik, ispred stadiona malih sportova koji nosi ime ovog heroja, u naselju Bregovi je osvještao episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

Nakon što je osveštao spomenik Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije je istakao da je Aleksandar ponesen slobodom i voljom za životom pristupio slavnoj Bobanskoj četi vojvode Neđa Vidakovića i to bez straha i uzmicanja s nepokolebljivom istrajnošću i željom da se žrtvuje za slobodu, za svoj narod i za svoje bližnje.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

„A onda je, jednog burnog ratnog dana, sa svojim saborcima i prijateljima bio pogođen granatom, koja tada nije odjeknula samo na Boračkom jezeru nego je, pogodivši srce i grudi ovog mladića, odjeknula u cijeloj Hercegovini, u svim grudima u kojima je bilo srce“, rekao je Grigorije.

On je istakao da bi danas, 22 godine nakon Aleksandrove pogibije, taj strašni odjek trebalo da se još dalje čuje i da se kroz budućnost koja je pred nama preobrazi u muziku koja budi, koja poučava, hrabri i oživljava naša potonula bića.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

Aleksandra Masleša, sestra pokojnog Aleksandra izrazila je veliku zahvalnost Bobanskoj četi, čijim angažovanjem je ovaj spomenik i podignut, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ove ideje.

„Poseban dan za moju porodicu. Moga brata više nema i niko ga ne može vratiti. Danas smo ganuti pažnjom i osjećanjem da nismo sami sa svojim bolnim sjećanjima. Ovaj spomenik je više od poštovanja i priznavanja žrtve koju je podnio moj brat. Ovaj spomenik je znak da postoji još neko ko čuva sjećanje na njegovu žrtvu, a to su njegovi saborci iz Bobanske čete i hvala im za to. Nezmjernu zahvalnost upućujemo vajarima Sretenu Milatoviću i Branku Milanoviću, koji su svoj vajarski dio uradili bez ikakve naknade i Hidroelektranama na Trebišnjici“, navela je ona.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da ovaj događaj podjeća da smo još uvijek zajedno i da treba da poštujemo ono što nam se dešavalo u prošlosti i da držimo do sebe.

„Riječi sa spomenika najmlađem borcu Hercegovačkog korpusa govore mnogo, to su riječi otadžbina, mir i sloboda. Mislim da je to dovoljna poruka svima nama da nam to stalno bude na pameti, da se sjetimo kako smo došli do toga i koje su žrtve pale za otadžbinu, mir i slobodu. Ovaj dan treba pamtiti, ne samo po našem Aleksandru, već po žrtvama koje su date za Republiku Srpsku. Njegova žrtva će ostati trajno zapamćena u gradu Trebinju. Zahvalni smo Bobanskoj četi što održava sjećanje na našeg Aleksandra“, rekao je Petrović.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

Dragan Ristić Beli, ispred Bobanske čete i Organizacionog odbora za izgradnju spomenika je istakao Aleksandrovu hrabrost i odlučnost da sa svojim saborcima stane na prvu liniju ratišta, ističući da će spomenik generacijama svjedočiti o mladom čovjeku koji je bio spreman da svojim životom stvara ono što mi danas imamo – Republiku Srpsku.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)
Zahvalnice vajarima profesoru Sretenu Milatoviću i Branku Milanoviću asistentu na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, uručio je Dragan Ristić Beli u ime Organizacionog odbora za izgradnju spomenika

„Najmanje što smo mogli da uradimo mi, njegovi saborci je da podignemo spomenik našem Acu, spomenik koji simbolizuje njegovu svijetlu ličnost u crnim vremenima tih devedesetih godina“, rekao je Ristić.

On je podsjetio da se Aleksandar sa nepunih 16 godina, krajem 1993. godine odrekao dječačkih snova da bude sportista i rame uz rame sa vojvodom Vidakovićem stao na branik otadžbine, da bi iste te godine bio ranjen na najisturenijem položaju koju je držala Bobanska četa.

Aleksandar Masleša je ranjen 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16 . januara 1995. godine.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

Cvijeće na spomenik, osim Aleksandrove porodice, položili su predstavnici Gradske uprave, pripadnici hercegovačkih brigada, boračke organizacije i udruženja iz istočne Hercegovine.

Mladi trebinjski pjesnik Predrag Janjičić govorio je svoju pjesmu Aleksandru Masleši.

Prije svečanog otkrivanja spomenika u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služen je parastos.

Leutar.net Otkriven spomenik Aleksandru Masleši (FOTO)

RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.