Polovina roditelja u BiH šamarima i kaznama odgaja djecu

Gotovo polovina roditelja u Bosni i Hercegovini koristi nasilne metode u odgoju djece – kako fizičko, tako i psihičko kažnjavanje, podaci su istraživanja UNICEF-a.

Gita Narajan, predstavnica UNICEF-a u BiH, otvorenim pismom, koje je uputila kolegama, predložila je da glavna tema povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta 20. novembra, bude akcija protiv fizičkog kažnjavanja djece.

„Naša istraživanja pokazuju da gotovo 50 odsto roditelja koristi nasilne metode u odgoju djece, a eksperti se slažu da to dugoročno može imati ozbiljne posljedice. S druge strane, naše nedavno istraživanje s djecom i mladima pokazalo je da je nasilje jedno od glavnih problema koji ih zabrinjavaju“, naglasila je u pismu Narajanova.

Iz Udruženja roditelja „Naša djeca“ kažu da pod pojmom nasilne metode u odgoju djece misle na sve vidove kažnjavanja.

„Tu su i metode kažnjavanja djece kojima se služe roditelji i staratelji u vidu raznih zabrana (korištenja mobilnih telefona, gledanja TV-a, odlaska na razne aktivnosti) pa do fizičkog kažnjavanja djece“, navode iz ovog udruženja.

Prema riječima Nade Grahovac, ombudsmana za djecu u Republici Srpskoj, izvještaji se odnose samo na prijavljene slučajeve i ne odražavaju pravo stanje na terenu, a brojke zabrinjavaju, posebno ako se ima u vidu da su i djeca u najranijem uzrastu, do četiri godine, izložena različitim oblicima nasilja.

Kako navode iz Udruženja „Naša djeca“, nepostojanje sistemskog rješavanja ovog problema postalo je gorući problem.

„Svakodnevno čitamo o pojedinačnim slučajevima nasilničkog ponašanja nastavnika i roditelja prema djeci, kao i djece prema djeci“, navode iz „Naše djece“.

Nasilnim metodama se ne postiže mnogo, ističe Zlatko Delić, psiholog iz Banja Luke. Kaže da je roditeljsko opravdanje „batina je izašla iz raja“ zastarjelo i da je tući djecu najlakše rješenje. Neophodno je mnogo rada, kreativnosti i strpljenja u odnosu prema djeci.

„Često se događa da primjena nasilnih metoda dovede dijete do odrastanja u osobu s pogrešnim stavovima. Iako roditelji često koriste metode nagrađivanja i kažnjavanja, dijete je bolje samo nagraditi za nešto jer na taj način se razvijaju i obrasci ispravnog ponašanja, nego ga kazniti ako uradi nešto krivo jer često ne razumije posljedice toga što je uradio“, pojašnjava Delić.

Mnogi roditelji kažu da treba pravilno protumačiti pojam nasilja i da se odgojna mjera razdvoji od toga.

„Zbog toga što se svaki povišen ton nad djetetom smatra nekim vidom nasilja, djeca su danas prezaštićena, sve im je dozvoljeno i postaju svjesni samo svojih prava, ali ne i obveza. Ako roditelj uzme prutić i zaprijeti djetetu, pošalje ga da sjedne ili natjera da se izvini smatram da to ni u kom slučaju nije nasilje. Moraju se znati granice šta je nasilje, a šta odgojna mjera“, rekla je Duška, majka trogodišnjeg djeteta iz Banja Luke.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.