Opet Gačanin oči u oči s medvjedom

Prizor od koga bi se mnogima zaledila krv u venama, zbog čega bi se i oni najhrabriji dali u beg, Gačaninu Tomislavu Miloviću, bio je samo dobar povod da napravi fotografiju koja će se šerovati po društvenim mrežama i kojoj će se mnogi diviti.

Car, kako on odmilja naziva medveda, stajao je naspram njega, a on umesto da pobegne, izvadio je fotoaparat i ovekovečio fascinantu scenu – mrkog medveda kako se propinje na obroncima planine Bjelašnice.

„Nisam se prepao. Jednostavno, takve situacije godinama unazad su moja svakodnevnica, samo sam sada uspeo da ostanem pribran i da to sve fotografišem“, ispričao je za „EuroBlic“ Tomislav, koji je od ove divlje životinje stajao udaljen dvadesetak metara.

Prisećajući se svega, govori nam da je sedeo na proplanku, kada je ispred sebe video medveda.

Pogledali su, nastavlja Tomislav, jedan u drugoga, a onda se ova divlja životinja popela na dve zadnje noge.

Tako to obično rade medvedi, objašnjava naš sagovorik, kada se osete ugoroženima.

„Za mene su oni kao domaće životinje. Gatačka Bjelašnica je pravo stanište medveda, divljih svinja, koza“, kaže Tomislav, koji je zaposlen kao lovočuvar u Udruženju lovaca i ribolovaca „Vranjača“ Gacko, te dodaje da se prvi put s ovom životinjom susreo pre desetak godina.

 

I tada je pokušao da ga fotografiše, ali je medved bio mnogo brži od blica fotoaparata.

„Sve se desilo dok sam sedeo na planini Baba, odnosno na njenom najvišem vrhu Đed. Kroz dvogled sam posmatrao okolinu, a onda sam u jednom momentu primetio da se iza mene nešto mrda. Okrenuo sam se i ugledao medveda, koji je bio udaljen nekih 50 metara. Podigao sam ruke i pokušao da izvadim fotoaparat, a on se prepao, okrenuo i počeo da beži. Nisam mogao da verujem da je baš toliko brz“, prisetio se Tomislav.

Ne krije da se i on prepao i uzbudio zbog cele ove scene, ali da mu je pažnju više odvlačila činjenica da medvedi, uprkos svojoj težini i izgledu trče tako brzo.

Tomislav se bavi i lovom. Doduše, u lov nikada ne nosi pušku, već ide sa lovačkim psima. Do sada je kaže ulovio svega dve-tri divlje svinje.

(EuroBlic)
(Foto: Tomislav Milović / Facebook)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.