Političarima pepeljare od 1300 KM i fotelje od guščijeg perja, a narodu motka za sisanje

Sve dok nam se političari leškare u udobnim foteljama od guščijeg perja, ispijajući Chivas, i otresajući pepeo u pepeljaru od 1300 KM, a dok im narod životari nema nam napretka. A šta nas za to briga. Idu izbori i neke sasvim druge teme

Sjećate se kampanje od prije nekoliko godina koja je ukazivala na šokantne primjere javnih nabavki institucija vlasti u BiH?

Sjećate se kancelarijskih kanti za smeće plaćenih 1 700 maraka ili pepeljara od po 1300 maraka?

Te smo se godine isčuđavali nad cijenam automobilskih guma za koje bh. institucije godišnje potroše više od milion maraka, jednom ručku Vlade Unsko-sanske županije od 230 maraka.

Tu je bio i komad asfalta u vrijednosti 2111,00 KM po metru kvadratnom, kao da je građen za potrebe asfaltiranja puta u blizini norveških fjordova a ne za potrebe puta Banjaluka-Gradiška.

Divili smo se rolni toalet papira , koja je koštala nevjerovatnih 5,5 KM!

Svi ovi primjeri prošli su kroz različite postupke javnih nabavki u institucijama BiH, eniteta i ostalih nivoa vlasti u našoj državi tokom proteklih godina. Nije to ništa kakvi nas novi primjeri javnih nabavki tek očekuju.

Kroz javne nabavki u BiH troši se godišnje između 25 i 30 posto ukupnih budžeta u BiH, što predstavlja ogroman segment javne potrošnje u kojem još uvijek postoje brojni problemi a analize govore kako je u posljednjih pet godina više od 13 milijardi KM utrošeno za javne nabavke roba, radova i usluga u BiH.

Ranije je utvrđeno da kroz javne nabavke nestane i do jedne milijarde konvertibilnih maraka! Drugim riječima, novac građana u iznosu od jedne milijarde ove zemlje završi u privatnim džepovima svake godine.

Javne nabavke predstavljaju jedan od najunosnijih poslova u BiH, koji vješto koristi politička vrhuška u zemlji. Što je više javnih nabavki tu je veća mogućnost za kriminal i korupciju. Što više javnih poslova, bilo kreditiranih ili direktno iz budžeta neke institucije, to je više mogućnosti za čisti lopovluk.

Tokom nedavno objavljenog monitoringa javnih nabavki predstavljenog u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru od razvojnih timova koji sačinjavaju Fond otvoreno društvo BiH, Razvojna agencija Eda iz Banja Luke, Transparency International BiH, Centar za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ iz Banja Luke, zaključeno je da se javne nabavke planiraju netransparentno a zabilježeni su slučajevi vrlo kratkih rokova i neodgovarajućih postupaka, te određivanja diskriminirajućih kriterija i tehničkih specifikacija.

Dalje je zaključeno da se ne poštuju zakoni i procedure prilikom nabavki roba i usluga, ignorišu se preporuke revizora i drugih regulatornih tijela, neprocesuiraju se odgovorni,  a bahatost,u čak 60 posto javnih institucija u BiH iz godine u godinu postaje sve otvorenija.

Veoma je zanimljiv podatak da tokom izbornih godina u BiH iznos postupaka javnih nabavki naraste na skoro 4 milijarde maraka, što očigledno govori o zloupotrebi javnog novca u dnevno političke svrhe. Jasno je da te 4 milijarde maraka služe za osvajanje glasova i osvajanje novog četverogodišnjeg mandata.

Dok se svake godine „legalno“ ukrade oko milijarde maraka, građani pete najsiromašnije zemlje Evrope jedva krpe kraj sa krajem.

Broj radnika i penzionera se na nivou BiH gotovo pa izjednačio, ljudi žive od minimalca a penzije su gotovo pa smiješne.

Nedavno je objavljeno da će najniža penzija na teret Republike Srpske iznositi 179,67 KM. Najniža penzija za penzijski staž od 15 do 20 godina iznosiće 215,61 KM, za penzijski staž od 20 do 30 godina 251,54 KM, za penzijski staž od 30 do 40 godina 287,49 KM i za penzijski staž od 40 godina i više 359,37 KM.

66 posto penzionera u Federaciji BiH živi od minimalne penzije – 320 maraka

A da ništa građani ove zemlje nisu naučili iz primjera navedenih na početku ovog teksta govore novi šokantni primjeri potrošnje javnog novca.

Za svoje potrebe, bolje rečeno za potrebe svojig glavešina JP Elektroprivreda RS ZP Elektro-Hercegovina AD Trebinje, za nabavku espreso kafe zatražila je da ona bude „sastavljena od Arabice najboljih kvaliteta, sa minimalnom primjesom azijske Robuste. Istovremeno, aroma mora biti intenzivna i elegantna, sa blagom primjesom gorčine kakaa uz aromatsku bazu netom prženog hljeba.Okus – vrhunski balansiran, ugodno kiselkast. Udio Arabice i Robuste 70/30%.

Zatim se nabavlja „Viski Chivas Regal 12 ili odgovarajući ekvivalent, viski Jack Daniels ili odgovarajući ekvivalent, Viski Johnnie Walker ili odgovarajući ekvivalent…

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo nabavlja „Klub fotelju sa naslonom i rukonaslonima ispunjenim kombinacijom guščijeg perja i poliuretanske pjene, sve prema opisu i slici.

Jasno je sve? Ili ipak ne.

Sve dok nam se političari leškare u udobnim foteljama od guščijeg perja, ispijajući Chivas, i otresajući pepeo u pepeljaru od 1300 KM, a dok im narod životari nema nam napretka. A šta nas za to briga. Idu izbori i neke sasvim druge teme…

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.