Gledali smo prvu epizodu serije „Senke nad Balkanom“

Već poslije prvih kadrova shvatite da se radi o ambicioznoj domaćoj seriji, i zaintrigira vas da li će moći da ispuni vaša očekivanja posle svih vrhunskih svetskih produkcija koje ste prečešljali poslednjih godina.

Ukoliko ste osoba čije rečenice često liče na serijski šifrarnik, i presrećni ste kada nađete sagovornika s kojim napokon možete satima da pričate o nekoj tako „normalnoj“ temi kao što je bindžovanje, a još srećniji ste kada nekome otkrijete ime fenomenalne serije koju nije gledao, onda smo mi jako srećni.

Prva epizoda serije Dragana Bjelogrlića „Senke na Balkanu“ koju smo sinoć gledali, nije laka na prvu loptu. Mnoštvo likova, epoha, dvadesete godine prošlog veka, impozantna glumačka podela…prvo smo čekali da ukačimo ko, kome, šta, jer tu su Kozaci, Makedonci, Srbi, Kozaci, politička pozadina, krimi žanr. Onda polako počinjete da slažete kockice i dobijate istorijsku fikciju pomešanu sa žanrovima trilera i misterije. Serija počne „da vas vozi“.

Leutar.net Gledali smo prvu epizodu serije "Senke nad Balkanom"

Glavni likovi su dvojica inspektora za krvne delikte – Andra Tanasijević Tane kog glumi Dragan Bjelogrlić, i njegov pomoćnik Stanko Pletikosić, mladi forenzičar kog tumači Andrija Kuzmanović.

Ruski glumac Aleksandar Galibin tumači lik generala Vrangela, tu su i glumci sa prostora bivše Jugoslavije, Žarko Laušević u ulozi Đorđa Karađorđevića, a u glavnoj ženskoj ulozi je Marija Bergam.

Ukoliko očekujete već viđene pokušaje „finih istorijskih serija“, ova nije ni blizu. Eksplicitne scene nasilja, ubistava, seksa, dilovanje opijata i konzumiranje istih, dijalozi koje napokon razumemo i ne deluju kao da su ispali iz vremenske mašine.

Kroz rešavanje zločina provejavaju mnoge političke i istorijske teme, a jedva čekamo još neki nagoveštaj razrešenja priče o „ludom princu“ Đorđu Karađorđeviću.

Posebno je zanimljivo što ovo dinamično televizijsko štivo delom obrađuje deo istorije koji nismo učili na časovima istorije. Možete li da zamislite u svojoj istorijskoj čitanci priču o ratovima opijumskih kartela u Beogradu? Ili onu o strahu koji su tada Srbima ulivali Kozaci? Ukoliko ste u stanju da fikciju odvojite od stvarnosti, posle prve epizode ćete momentalno poželeti da saznate više o svemu tome.

Ostali smo prijatno iznenađeni i scenama eksplicitnog seksa, priznaćemo dosta neuobičajenim za domaći televizijski program, koje se savršeno uklapaju uz ambijent, radnju i likove.

Leutar.net Gledali smo prvu epizodu serije "Senke nad Balkanom"

Kada su glumci u pitanju, apsolutno briljiraju Dragan Bjelogrlić i Žika Todorović, a zanimljivo osveženje su glumice za koje do sada verovatno niste čuli. Mini spojler: čini nam se da je svaka imala golišavu scenu već u prvoj epizodi.

Izvor: Noizz.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.