Pronađite svog dedu Amerikanca: Sajt nudi svima da potraže pretke emigrante u SAD

Oni koji znaju da im je neko od predaka išao na rad u Ameriku, ali o njima nemaju nikakve informacije o tome kako su izgledali ili kako su do tamo putovali mogu da dobiju na sajtu luke Elis ajlend u Njujorku. To se odnosi i na veliki broj Srba koji su od kraja 19. veka naovamo odlazili u Novi Svet trbuhom za kruhom, a u čiji trag njihovi potomci mogu doći i preko domaćeg sajta Poreklo.rs, koji nudi precizna uputstva za korišćenje portala „Elis ajlenda“.

Čim dođete na internet adresu www.ellisisland.org biće vam ponuđeno da upišete ime, prezime, pol i okvirnu godinu rođenja pretka kojeg tražite. Ukoliko ne znate njegovo godište to i nije problem. Važno je da tačno ili približno tačno upišete traženo ime i prezime. Pri tome, vodite računa da su neka imena pisana uz male izmene pa je tako srpsko ime Nikola najčešće upisivano kao Nicola, a prezimena koja se kod nas završavaju na ić su pisana sa latiničnim ‘ic’ ili ‘ich’ (npr. Popovic ili Popovich). Neka vas ne mrzi da probate nekoliko opcija imena i prezimena približnih onom pravom, neko će sigurno da `upali`.

Sledeći korak: Kad vam pretraživač pronađe traženo ime i prezime i vi kliknete na ‘view’ da vidite detalje biće vam zatraženo da se registrujete. A ta procedura je veoma jednostavna. Ispod praznih kolona u koje već registrovani članovi mogu da upišu svoje korisničko ime i lozinku stoji ponuđeno pitanje: Are you new on this site? (Da li ste novi na ovom sajtu?), a sve što treba da uradite je da kliknete na: Yes, I am new on this site (Da, ja sam novi na ovom sajtu), posle čega će se otvoriti novi prozor. Tu je potrebno da upišete svoje ime, prezime i i-mejl adresu, kao i da izaberete svoje korisničko ime (user name) i lozinku (password). Pri tome, vodite računa da lozinka bude sa tačno 10 slovnih oznaka, a da prva i poslednja budu brojke! Istu lozinku upišite i u koloni ispod, a zatim potvrdite da prihvatate uslove korištenja.

Kad ste se registrovali biće vam dostupna pretraga kompletne baze podataka, naravno uključujući ono što vas najviše zanima – podaci i dokumenti vezani za vašeg pretka. Tako ćete pod linkom PASSENGER RECORD, dobiti neku vrstu diplome sa osnovnim podacima o vašem dedi ili drugom srodniku. A ako kliknete na ORIGINAL SHIP MANIFEST pred vama će se pojaviti ono možda i najuzbudljivije u ovom traganju, a to je skenirani dokument u koji su rukom upisani svi putnici (pa i vaš deda) koji su ulovili u luku Elis Ajlend (Ellis Island). Ovde obavezno koristite povećalo koje se nalazi na vidnom mestu uz tekst CLICK TO ENLARGE MANIFEST (klikni da uvećaš dokument). Takođe, predlažemo da ovde koristite i opciju prethodna (previous) i sledeća (next) strana, pošto su dokumenti skenirani u nizu, onim redom kojim su putnici upisivani. Tako ćete moći da vidite i ko je još od rođaka ili zemljaka išao istim brodom sa vašim pretkom. Na kraju, obavezno kliknite na SHIP (brod) kako bi videli sliku broda sa kojim je vaš predak stigao u SAD! Uz tu sliku moći ćete da pročitate i osnovne podatke o tom plovilu (kad, gde i pod čijom zastavom je plovio, kao i koliko putnika je prevozio).

Nadamo se da smo vam ovim dovoljno objasnili kako najlakše da pronađete vašeg dedu ‘Amerikanca’, a ne sumnjamo da ćete se i sami dobro snaći. Podaci koje ćete pronaći su zaista neprocenjive vrednosti. Jedino što je na ovom sajtu procenjivo je činjenica da su poslovični Amerikanci od ovog napravili dobar biznis tako što će vam, ukoliko to želite, odštampati dokument ili sliku broda, kao i `diplomu` – za tačno definisanu svotu dolara. Videćete koliku. Mogućnost da se dokument ili fotografija `skinu` i kopiraju ne postoji. Barem ne legalno.

Evo još jednom link ka sajtu Elis Ajlend: www.ellisisland.org

Srećna potraga!

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.