U Nevesinju sahranjen mr Gedeon Stajić

Gedeon Stajić rođen je 1937. godine u selu Žunovina, kod Nevesinja.

Osnovnu školu završio je u Grabovici, Državnu nižu realnu gimnaziju u Nevesinju, a Državnu višu realnu gimnaziju u Mostaru. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, grupa za jugoslovenske književnosti i filozofiju.

Na istom fakultetu pohađao je postdiplomske studije i stekao akademski stepen magistra književno-istorijskih nauka 1977. godine, sa tezom: Jutarnje, Večernje i Sunčane pesme Jovana Dučića. Ovaj magistarski rad objavila je Književna zajednica „Jovan Dučić” iz Trebinja 2000. godine, u knjizi sa naslovom „Velike riječi koje ostaju“. Recenzent knjige bio je prof. dr Branko Milanović, akademik, kome je autor ovu knjigu i posvetio kao svom mentoru, u znak zahvalnosti za doprinos njenom nastanku. Autor je i antologije savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“ izdate 2014.

Gedeon Stajić radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta. Od 1977. do 1990. godine obavljao je dužnost direktora Srednjoškolskog centra u Nevesinju. Na tu funkciju ponovo je izabran 2002. godine. Bavio se naučnoistraživačkim radom, posebno problemima novije srpske književnosti. Objavljivao je u najznačajnijim književnim časopisima i publikacijama.

Bio je član redakcije Književne zajednice „Jovan Dučić“ preko 20 godina. Sahranjen je 13. oktobra u selu Žunovina.

Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.