Možda ovo niste znali o Mikelanđelu

Slavni Mikelanđelo živio je prije 500 godina, ali njegova djela i dalje nadahnjuju umjetnike dok im se drugi dive. Ali, neke su stvari ipak ostale manje poznate o njemu samom i njegovom životu.

Prezirao je kupanje

Navodno se Mikelanđelova odjeća morala sastrugati s njegovog tijela kad je umro; koliko je dugo nosio. Bio je poznat po tome što je mrzio kupanje, što je uključivalo i pranje te mijenjenje odjeće. Najzanimljiviji autoportreti su intrigantni jer daju mogućnost da vidimo kako umjetnik vidi samog sebe, a mogu se naći na čudnim mjestima. Mikelanđelo je pronašao jedno takvo zanimljivo mjesto za svoj – naime svoje lice je naslikao na koži koju drži Bartolomej na Posljednjem sudu.

Sikstinska kapela gotovo nije bila njegova

Dok ga danas smatramo jednim od najslavnijih umjetnika u istoriji, nije se uvijek smatrao takvim. Njegove kolege, renesansni slikari koji su uključivali i velikog Rafaela, osjećali su tolku prijetnju od Mikelanđelovog talenta da su uvjerili papu Julija da ga zaposli u nadi da će tako sabotirali njegovu karijeru, jer je on prije svega bio kipar. Mikelanđelo skoro nije prihvatio posao jer je o sebi razmišljao kao o kiparu, ali je na kraju pristao i stvorio jedno od najvećih remekdjela renesanse, koje je stvarao četiri godine i čime je dokazao da pripada u vrh umjetničkog svijeta.

Nos mu je slomio ljubomorni suparnik

Dok je bio tinejdžer, Mikelanđelo je živio i studirao u kući Lorenza de’Medicija. Mnogi su zavidjeli mladom umjetniku na njegovu talentu, a jedan od njih je bio i Pietro Torrigiano, koji je Mikelanđela udario u lice i mu slomio nos.

Voljeli su ga

Osim kolega umjetnika, koji ga nisu voljeli prije svega jer su osjećali prijetnju zbog talenta, Mikelanđela su drugi ljudi jako voljeli zbog čega je i dobio nadimak – Il Divino, što u prevodu znači „božanski“. Za razliku od mnogih drugih velikih umjetnika čiji je rad priznat nakon smrti, Mikelanđela su voljeli tokom njegova života, a tako je ostalo i do danas.

Kip Davida isklesan je u odbačenom mramoru

Jedno od najpoznatijih Mikelanđelovih radova, poznati Davidov kip, isklesan je u mramoru koga je jedan kipar ranije odbacio jer mu nije bio dovoljno dobar. Mikelanđelo je počeo raditi na kipu od napuštenog komada mramora koga je pronašao u firentinskoj katedrali.

Umro je bogat

Slavni umjetnik je bio škrtac i umro je s posjedom vrijednim 50.000 forinti što bi danas vrijedilo oko 35 miliona dolara.

Bio je pjesnik

Iako o njemu mislimo samo kao o slikaru i kiparu, Mikelanđelo je takođe briljirao i u poeziji. Napisao je više od 300 soneta i madrigala. Mnogi komadi su obrađivali erotske i duhovne teme, ali je istraživao i mistiku i odanost.

Radio je do sedmice u kojem je umro

Rijetko je ko živio kao stari Mikelanđelo . Umro je u 88. godini. Ali, zapanjujuće je to što je radio do posljednje sedmice u kojoj je umro. Mnogo posljednjih godina proveo je u Bazilici Sv. Petra gdje je i posljednju sedmicu života radio na kipu Isusa koga u naručju drži Djevica Marija – Rondanini Pieta.

Nije bio najiskreniji

Jedan od najistaknutijih likova u porodici Medici, Lorenzo de’Medici, rekao je da je Mikelanđelu, da bi mogao prodati svoj kip Kupida (koji je danas izgubljen) za puno više novca, ako bi ga prvo zakopao i zatim kao slučajno pronašao. Mikelanđelo se s tim složio, a napravio je statuu tako dobro da ju je kardinal Raffaele Riario kupio vjerujući da je riječ o „antičkom“ komadu. Međutim, vrlo brzo je uvidio kako je kupio kopiju i tražio svoj novac natrag.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.