Top 10 – Darvinove nagrade

Darvinova nagrada je podrugljivo priznanje nazvano po naučniku Čarlsu Darvinu koji je začetnik ideje o evoluciji, a dodeljuje se ljudima koji „čine uslugu čovječanstvu svojeručno se uklanjajući iz ljudskog genetskog  prostora“, odnosno onima koji se zbog vlastite greške počinjene na očigledno glup način liše mogućnosti da ostavljaju postomstvo, bilo zato što su se lišili života ili se samo-kastrirali.

Nagrade se od 1985. godine dodjeljuju putem elsktronske pošte i mrežnih grupnih rasprava.

Mi vam predstavljamo 10 najglupljih osvajača Darvinove nagrade. Ukoliko vas ova lista zainteresuje da saznate na koje su još glupe načine pojedinci sebe lišavali potomstva, predlažemo vam da potražite knjigu autorke Vendi Nortkat.

10. Jak kao zvijer
Jedan student Kung fua iz Australije riješio je da omjeri snage, jedan na jedan, sa lavom iz lokalnog zoo vrta. Naime, njegov profesor je metamoforički tokom svojih časova često pričao kako su oni, njegovi učenici, dovoljno snažni i spremni da se “mogu boriti sa divljim zvijerima”. Kako ovo neko može shvatiti bukvalno, ne da se objasniti. Ipak, ovaj mladi gospodin je odlučio da testira svoju sposobnost i ukrsti pesnice sa jednim od lavova. Ironija je to da su samo te pesnice i ostale od njega kada je borba bila završena.

9. Šokantno glup
Artur de Souza Koeljo, opštinski čuvar iz Brazila, kome je bilo dosta priča o lopovima koji već danima kradu kola po njegovom komšiluku, je odlučio da uradi nešto korisno. Koja genijalna ideja bi mogla da bude od koristi? Postaviti malu eletrkičnu ogradu oko svog automobila. Hm, zvuči kao savršena klopka za lopove. A možda bi i bila savršena da ovaj genije nije zaboravio da isključi ogradu kada je kretao ka svom automobilu. Poginuo je na licu mjesta od strujnog udara.

8. Zaštita od pčela
Ponovo smo u Brazilu. Jedan tamošni farmer je imao problem sa pčelinom košnicom koja se nastanila na jednom od njegovih stabala pomorandže. Smišljajući način da se otarasi dosadnih pčela, došao je na ideju da košnicu zapali i tako vatrom otjrera pčele. Kako bi sebe zaštitio od napada pčela, ali i od dima, domišljati farmer je stavio plastičnu kesu na glavu i obezbijedio da dim i pčele ne mogu da uđu unutra. Ono o čemu nije razmišljao je da će tako zaustaviti i ulazak kiseonika pa sam ubrzo nakon potpaljivanja vatre i ugušio. Savjet – izbušite rupe na kesi ako već planirate ovako nešto.

 7. Vatromet
Znajući da može fino da zaradi na prodaji petardi i vatrometa pred Novu godinu, jedan čovjek brilijantnog uma došao je na sjajnu ideju. Kako je u šupi imao granatu, riješio je da izvadi eksplozivni materijal iz nje i sam napravi neki proizvod za prodaju. Kako mu se šravciger nije činio kao odgovarajuće sredstvo da izvede svoj poduhvat, čovjek se prihvatio ničeg drugog do motorne testere. BUM! Izgleda da su njegove komšije ipak uživale u vatrometu iz njegove radionice.

6. Ušunjavanje u kuću
Policija u jednom gradu u Austriji je dobila poziv da interveniše kada su prolaznici vidjeli čovječije noge kako vire kroz prozor obližnje kuće. Kada je policija došla na lice mjesta i ušla u kuću zatekla je mrtvog čovjeka sa glavom potopljenom u sudoperu sa vrelom vodom. Ispostavilo se da je čovjek, nakon pijanstva te večeri, pokušao da uđe u sopstvanu kuću kroz prozor od kuhinje. Kako prozor nije mogao dovoljno da se otvori, nesrećni čovjek je uspio da se zaglavi i tako jednim dijelom ostane napolju a sa druge strane sa glavom u sudoperi. Pokušavajući da se oslobodi uključio je vodu na slavini. Policija je ostala zbunjena zašto nije isključio vodu ili otpušio sudoperu. Ili jednostavno ušao na vrata obzirom na to da su mu ključevi od kuće pronađeni u farmerkama.

5. Akrobata
Da nisu samo muškarci osvajači Darvinove nagrade govori nam sljedeća priča. Moli i njen muž, želeći malo intime, iznajmili su sobu u obližnjem motelu. Provodili su vrijeme na terasi, kada je Moli, svojevremeno gimnastičarka (ili tako nešto) odlučila da zavede svog muža svojim vještinama. Nakon nekoliko pokreta, okreta, skokova, Moli je preletjela preko zaštitne ograde od terase i završila na 6 metara udaljenom betonu – na mjestu mrtva. Držite se onoga što znate.

4. Jegulja kao lijek
Jednoga dana u kinsku ambulantu je ušetao čovjek i požalio se na nepodnošljiv bol u stomaku. Nakon rentgenskog pregleda doktor je ostao šokiran. U debelom crijevu ovog muškarca je pronađenja 5o centimetara duga jegulja. Razlog što je ona tu je bio više nego razumljiv. Kako je patio od zatvora, ovaj genijalac je pomislio da može riješiti probleme tako što će ubaciti jegulju na problematično mjesto. Kako ne bi gubila vrijeme, jegulja je u utrobi ovog čovjeka ostavila trajne posljedice. Srećom po društvo, ovaj gospodin neće ostaviti svoje potomke.

3. Rupa je rupa
Šetajući kroz park u Hong Kongu, veliki ljubavnik Xian je ugledao veoma privlačnu, zavodljivu klupu, sa nekoliko primamljivih rupa. Kako nije mnogo probirljiv, Xian je klupi ponudio seksualno zadovoljstvo, što je klupa bez riječi prihvatila. Nažalost po Xiana (i po klupu) nakon što je dostigao vrhunac uživanja, njegov ponos je ostao zaglavljen u rupi od klupe. Ubrzo nakon toga policija i doktori su došli na lice mjesta, gdje su radnici hitne službe morali da izvale klupu iz betona i zajedno sa Xianom je prenesu u urgentni centar. Nakon četvoročasovne procedure, Xian i njegova ljubavnica su razdvojeni, ali usljed nedovoljnog protoka krvi duže vrijeme, njegov “najbolji prijatelj” više nikada nije bio u funkciji. Drago nam je zbog toga 😀

2. Velika “stvar”
Hitna pomoć je pozvana u jedan noćni klub u Juti, kako bi se ukazala pomoć mladiću koji je bez svijesti ležao na podu. Plavičasta boja njegove kože ukazivala je na to da je doživio srčani udar prilikom nedostatka kiseonika; umro je na putu za bolnicu. U urgentnom centru je konstatovan uzrok srčanog udara; mladić je imao cijev pričvršćenju za svoje prepone, kako bi njegova “stvar” izgledala veće. Da bi obezbijedio da cev bude na mjestu cijelo veče, domišljati mladić je iskoristio jaku, elastičnu žicu koju je obmotao oko svoje butine i tako onemogućio protok krvi u nogu. Usled njegovog aktivnog plesanja i nedostatka cirkulacije kroz nogu uslijedio je fatalni srčani udar.

1. Ruski rulet
2000. godine, jedan momak iz Hjustona je saznao pravila Ruskog ruleta i skupio hrabrost da se u istom oproba. Ispraznio je šaržer, ostavivši samo jedan metak unutra i povukao prvi potez. Ispostavilo se i posljednji, jer niko nije objasnio ovom mladom junaku da poluautomatski pištolji nisu kao revolveri, tj da bilo da ima jedan metak ili više, pištolj će opaliti. Njegov protivnik je odnio laku pobjedu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.