Punica protiv svekrve: Ko je gori?

Odnosi sa svekrvama i punicama su obično toliko nategnuti da su postali predmet šala i viceva. Ali šta mislite, ko je gori?


Priče o svekrvama bi i najzaljubljenije djevojke odgovorile od braka…

Često do problema dolazi zbog života u zajednici, finansijskih izdataka ili sukoba u mišljenju…

– Ja sam dugo ćutala i držala se po strani, a u stvari sam se jela u sebi. Više od pola trudnoće sam preplakala zbog njihovih buba. Oni su onaj tip ljudi: mi činimo sve za vas, evo i bubrege prodajem, evo vam za more, evo vam za stan itd. A niko im ne traži. I čim im prvi put kažeš nešto što im se ne sviđa, oni prebacuju za novac, te mi smo nezahvalni, oni nama sve, a mi tako. Pukla sam poslije porođaja kad je svekrva došla tu da bude desetak dana da pomogne dok se snađemo, međutim ona je radila sve suprotno. Otimala nam dijete iz ruku, kad dođemo u sobu da ga uzmemo iz kreveta, ona odmah skoči i pita što ga uzimate i dug je spisak gluposti… Petnaesti dan sam pukla, iako joj je muž u međuvremenu skretao pažnju da se smiri i ponaša normalno, smiri se jedan dan i onda opet ispočetka. Ja sam dan pred njen polazak kući pukla skroz, i tu je ispala svađa. Ja njoj nijednu ružnu riječ nisam uputila, dok je ona mene najstrašnije kočijaški izvrijeđala, da bi se poslije svega ona osjećala uvrijeđenom i tražila od mene da se ja njoj izvinim, na šta joj je moj muž rekao, pošto je on bio prisutan, nema šanse da se ona tebi izvinjava jer nema za šta. I rekao joj je da se javi kada odluči da se ona meni izvini. Evo, dva mjeseca se ne javlja, možda je još u procesu odluke – napisala je jedna korisnica foruma Ana.rs.

… još ako se u cijeloj priči nađu i djeca stvari se dodatno komplikuju!

– Kada sam se udala za njenog sina, moja svekrva mi je rekla: „Djeca se nikada ne vjenčaju sa onim ko se tebi svidio“. Pokušala je da se opravda kao da nije mislila na mene… Neuspješno – ispričala je jedna žena svoju priču za sajt „thenest.com“.

Nekada se stvari toliko zakomplikuju da dođe i do uvreda, direktnih ili indirektnih…

– Imam oca koji ima problem sa alkoholom, i naporan je jako kada popije, voli mnogo da priča, bukvalno ide za tobom i priča i ti ga, htio – ne htio, slušaš. Sinoć me je svekar ponudio čašom vina. Jednu sam prije toga popila i, pošto dotična zna mog oca i taj naš problem, kaže: „Ej, nemoj je ti puno nuditi vinom, treba da nas juri po kući, ajde mene, ali što će mog sina da juri!“ Ja sam se tresla koliko sam se iznervirala, srce mi je htjelo iskočiti, kažem mu ni zbog koga više neću da ćutim, ko sam ja ovdje? Da ako zna da neću da odgovorim onda može da skače po meni, još jedna opaska i neće joj biti dobro. On kao pa vidim da si se jako iznervirala bla bla bla? Ja u šoku, ej, on meni pa vidim, mislim se u sebi „e moja ti sa kim ti gubiš vrijeme“!

… ali takvi komentari uvijek stvaraju još dublji razdor!

– Svekrva je rekla mojoj najboljoj drugarici da bi voljela da joj je ona snaja i to dok sam ja sjedila pored. Htjela sam da umrem od srama – napisala je jedna dama za „thebump.com“.

Najveći problem zapravo nastaje ako supružnici nisu složni…

– Moja svekrva je čudo neviđeno. Trenutno sam toliko besna da ne mogu ni da pišem o svim njenim glupostima za proteklih pet godina mog braka. Suprug jeste na mojoj strani, ali šta ja imam od toga kada se on ne suprostavlja direktno, a i najveći dio dana nije kući. Dakle, podrška je samo na riječima. Napominjem da živimo u istoj kući ali smo od prvog dana odvojeni, dijelimo samo dvorište. Ono što mi najviše smeta je uticaj koji njegovi imaju na mog sina i kome ja ne mogu da se oduprem baš zbog blizine i čestih viđanja sa babom i dedom. Ovakva situacija se neravno loše odražava na moj brak jer ja jednostavno ne mogu više da ih podnesem. Ne dozvoljavam miješanje u moj život i to je okosnica naših problema. Nismo u mogućnosti da se odselimo i oni to znaju ali sam na granici da pobjesnim i isposvađam se sa svima, to je pitanje trenutka – napisala je još jedna dama na forumu Ana.rs.

… ili ako se konstantno ponavlja isti problem ili nepravda…

– Moja svekrva obožava da priča o svojoj ćerci i ponaša se kao da smo njen sin i ja njihove sluge i da ništa osim njihovih želja i potreba nije bitno. Postalo je toliko nesnosno da prevrćem očima svaki put kada otvori usta – povjerila se jedna žena na društvenoj mreži „reddit“.

A uplitanje je uvijek loše za obje strane…

– Mojoj smeta što sam tu, što postojim. Ustvari, nekad joj smetam, a nekad ne… Smeta joj jer meni ne može da komanduje kao prethodnoj pa onda je to sekira i jede jer ona voli da je glavna i da se sve pita i sve zna… da ona određuje kako ću kuvati, kad ću kuvati, kad ću jesti, kad ću spavati… sve. E pošto kod mene ne može onda joj to ne odgvovara i zato se tako ponaša – izjadala se jedna korisnica foruma Ana.rs.


Ni punice nisu naivne, ipak, ne kaže se za džabe “hladno kao taština duša”…

Često i tašte nađu zetu zamjerku, pa zagorčavaju život supružnicima.

– Moji roditelji baš i ne „mirišu“ mnogo mog muža. Razlog: on je prilično zatvoren… nije tip koji će sa tatom da pije pivo i priča o fudbalu… jer ne pije pivo i ne gleda fudbal. Sa mamom još i popriča, o nekim opštim temama… ali ne onoliko koliko bi ona to htjela. Meni je u početku njihov odnos smetao, pokušavala sam na sve načine da ih približim… ali kad razmislim, nikad nisam voljela te tipove koji se ulizuju roditeljima. Drago mi je što moj muž nije iz te priče, on voli mene i meni je to dovoljno – napisala je jedna žena na forumu Ana.rs.

Često se dešava da roditelji osjete da gube kontrolu i to im se ne dopada…

– Moja supruga i ja smo počeli da se zabavljamo kada je ona imala 19, a ja 25 godina. Prvo Božić smo htjeli da provedemo sami i to je bila prva greška. Druga je bila što je ona zatrudnila prije nego što smo se vjenčali, a treća kada vjenčanje nije išlo po njenoj volji. Zbog toga smo odlučili da više nemamo posla sa njom – podijelio je jedan muškarac svoje iskustvo na društvenoj mreži „reddit“.

Nekada problemi u porodičnoj dinamici najviše utiču na posmatrača…

– Zdravo svima, u braku sam od skoro, ali sa mužem živim više od godinu dana. Najveći problem je moje svakodnevno balansiranje između moje majke i njega. Naime, moja majka od početka ne voli mog muža ali to tako dobro skriva da on misli da ga voli, a sve meni u vezi njega prebacuje. On je čovjek koji poštuje druge ali ne trpi mnogo tuđa uplitanja, pa makar bila i od najrođenijih. Zbog svega toga ja najviše ispaštam, mene majka ubija svojim ponašanjem, a nije mi pravo kad se suprug protivi mojim odlukama kada želim da učinim mojoj majci na volju da je ne bih slušala – podijelila je jedna žena na forumu Ana.rs.

Podrška je veoma bitna unutar porodice, jer u suprotnom dolazi do razdora…

– Moja punica često kroz razgovor spomene da smatra da nisam dovoljno sposoban. To nisu svađe ili uvrede, ali su mala podbadanja koja mi užasno idu na živce. Plašim se da će to jednog dana reći pred mojom djecom, pa ih sve manje posjećujemo – podijelio je jedan muškarac na društvenoj mreži „reddit“.

Može da dođe do problema kada muškarci smatraju da neko narušava čast njihove porodice…

– Moja punica ima 48 godina i prošle godine se razvela. Od onda počinje da se ponaša drugačije nego do sada, nažalost njeno ponašanje dovodi u očaj i mene i moju suprugu. Počela je da se ponaša ko „puštena sa lanca“, napadno se šminka, počela i minić da oblači, odjednom počinje duboki dekolte da nosi, ofarbala se u plavo, a do tada je bila crnka, kompletno je promijenila i imidž i ponašanje. Skoro svako veče izlazi, vraća se u društvu mnogo mlađih muškaraca, često je pripita i ponaša se djelimično vulgarno. Moja supruga je za nju jako vezana jer je jedinica i voli svoju majku. Ali ona nas svojim izgledom i ponašanjem dovodi u nezgodnu situaciju i pred prijateljima i poznanicima kojima je postala degutantna pomalo – napisao je jedan muškarac na forumu Ana.rs.

„Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrečna je na svoj način“, rekao je Lav Tolstoj, što se može vidjeti na primjerima ovih muškaraca i žena.

Ipak, ne može se poreći da su veoma često uzrok tih problema upravo punice i svekrve.

Šta vi mislite, koje su gore?

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.