Kunst über alles – Laibach (VIDEO)

„Kunst über alles“ – priča o slovenačkoj grupi Laibach, jednoj od najkontroverznijih muzičkih grupa u Evropi, čiju su karijeru obilježili provokacije, manipulacije, skandali i incidenti.

Priča o Laibachu nije samo priča o muzici. To je pojava koja nikog nije ostavljala ravnodušnim.

Već od početnih aktivnosti u Delavskom domu, izgrađenom dobrovoljnim radom rudara i radnika njihovog rodnog Trbovlja, izazvali su revolt i gnjev funkcionera tadašnje socijalističke Jugoslavije. Zbog upotrebe simbola koji su protumačeni kao nacistički spriječen je njihov prvi javni nastup. Zabrana je trajala punih sedam godina. To ih nije spriječilo da nastave s radom. Njihov uticaj proširio se na mnoge grane umjetnosti i popularne kulture. Ponovno pojavljivanje Laibacha i njihovo stvaralaštvo teklo je paralelno s rađanjem svijesti o nacionalnom osamostaljivanju i raspadom zajedničke države. Ali, oni se nisu raspali. Naprotiv, njihova snaga i popularnost dobijali su svjetski predznak. Kruna tog uspjeha je nastup u Sjevernoj Koreji. Laibach je jedini rokenrol bend koji je posjetio ovu zemlju. „Kunst über alles“ bilježi njihove utiske i poglede na život u „izolovanoj zemlji“.

Muzika mijenja ljude, a Laibach mijenja stvarnost.

Njihovi tragovi danas nisu tako očiti, ali su sveprisutni i duboko ukorijenjeni, ne samo u stubovima nove slovenačke realnosti nego i mnogo dalje.

Polusatna dokumentarna emisija Aljazeere Balkans emitovana je u okviru njenog muzičkog serijala „Ritam Balkana“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.