Pjesme koje su izbjegle cenzuru u bivšoj Jugoslaviji i žestoko se obračunale sa sistemom (VIDEO)

Iako se mnogi sa dozom nostalgije prisjećaju života u Jugoslaviji, neki su itekako zapamtili strogu cenzuru svega što je odudaralo od interesa vladajuće ideologije.

Dok se javno podsticalo stvaranje pjesama koje veličaju postojeći režim, one koje su mu upućivale kritiku rijetko su uspjele zaobići cenzuru.

Nekima je ipak uspjelo objaviti hit koji se žestoko obračunao s režimom.

Azra, Poljska u mome srcu

Nekoliko mjeseci nakon pobune radnika brodogradilišta u poljskom gradu Gdanjsku koja je označila početak pobune u  istočnoj Evropi, legendarni Džoni Štulić objavio je pjesmu „Poljska u mome srcu“.

U njoj se veliča vođa pobune u Gdanjsku, pokret „Solidarnost“, ali i tadašnji papa Ivan Pavle II.

Pjesma je bila zabranjena na radiju i televiziji, ali je Azra redovno izvodila na svojim koncertima.

Ekatarina Velika, Još samo par godina za nas

Iako u pjesmi nema direktne kritike režima, pokazalo se da je Milan Mladenović na suptilan način izrazio žaljenje za budućnošću generacija rođenih u zajedničkoj državi koja je propala samo par godina kasnije.

Riblja Čorbaa, Član mafije

U ovoj je očitoj kritici Saveza Komunista Jugoslavije bilo više nego jasno da riječ mafija u pjesmi zamjenjuje riječ partija.

Iako se obračunao s vladajućom strankom pjesma je bez problema objavljena i izvođena.

Bora Đorđević, frontmen grupe, je kasnije objasnio da je uspio dobiti odobrenje za objavu pjesme zato što je članove državne komisije, koji su odlučivali o tome, prije slušanja pjesme počastio u obližnjem kafiću.

Zabranjeno Pušenje, Na straži pored Prizrena

U ovoj se pjesmi slavni sarajevski bend Zabranjeno pušenje obračunava sa tadašnjim jugoslovenskim političkim dogmama o „neprijatelju koji nikad ne spava“. Radnja pjesme događa se na Kosovu, a pjesma propitkuje društvene vrijednosti o spremnosti da se da život za domovinu.

https://m.youtube.com/watch?v=U6zb_DXOk0c

Azra, Tko to tamo pjeva

U ovoj se pjesmi Štulić obraća tada već preminulom Titu. Osim otvorenog ismijavanja Maršala, pjesma se osvrće na malograđanštinu i kult ličnosti.

https://m.youtube.com/watch?v=dCxt7S4XyUA

Prljavo Kazalište, Mojoj majci

Iako je pjesma izvorno posvećena majci Jasenka Houre, nedugo nakon izdavanja je dobila drugačije konotacije, a svoj je vrhunac doživjela na koncertu u Zagrebu 17. oktobra 1989.

Idoli, Maljčiki

Prva pjesma beogradskog benda Idoli parodira socrealističku ikonografiju u Jugoslaviji. U spotu se pojavljuju rudari i radnici, a članovi benda glume komunističke funkcionere odjeveni u siva odijela.

Pjesma se slobodno emitovala, ali je ambasada Sovjetskog Saveza poslala protestnu poruku svim televizijskim i radio stanicama koje su je emitirovale.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.