Za stupanje u brak mjesečna naknada od 200 do 650 KM

Za osobe starosti 38 godina i više koja stupe u brak Grad Trebinje narednih godinu i po dana obezbijediće mjesečnu naknadu u iznosu – od 200 do 650 KM.

Ovo je odlučio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je novu trebinjsku mjeru ohrabrenja za neženje večeras predstavio i članovima Fonda solidarnosti na sastanku u sali Skupštine grada.

Najviši iznos naknade – 650 KM dobijaće nazaposleni supružnici, ukoliko oba lica imaju prosjek primanja ispod prosječne plate u Republici Srpskoj primaće 350 KM, dok će naknada za one čija su primanja iznad prosjeka iznositi 200 KM mjesečno.

Petrović je rekao da u Trebinju ima oko 500 osoba sa 38 godina i više koje još nisu stupile u bračnu zajednicu, a koji bi se uz pomenuti finansijski podsticaj mogli odlučiti na ovaj važan životni korak.

„Mi bismo bili zadovoljni kada bi se u ovoj godini realizovalo 50 brakova. Neka svaki drugi brak na svijet donese barem jednu prinovu – dobili bismo 25 djece, a to je već jedno odjeljenje više u našim školama“, istakao je Petrović.

On je pojasnio da je uslov da jedno od lica koja stupaju u brak ima 38 godina i više, da jedno od njih živi na teritoriji grada Trebinja, te da se ovdje vjenčaju gdje bi i živjeli tokom narednih 18 mjeseci.

Petrović je istakao da je odluka motivisana i potrebom da Trebinje uveća populaciju, čime bi bile veće i razvojne šanse grada, jer bi ovakva naknada mogla privući i mnoge ljude iz okruženja da baš ovdje zasnivaju porodice, ostaju da žive i pridonose razvoju Trebinja.

On je dodao da Gradska uprava radi i na kreiranju programa subvencionisane stanogradnje za mlade bračne parove sa neriješenim stambenim pitanjem, a koji bi obezbijedio da mladi plaćaju kvadrat stana oko 1.300 KM, uz kredite sa subvencionisanim kamatama.

„Sa zainteresovanim građevinskim firmama želimo da napravimo zgradu od tridesetak stanova, čija bi cijena kvadrata bila 1.300 KM, da mi subvencionišemo kamatnu stopu kredita za stan i da zahtijevamo od izvođača radova da subvencioniše dio kamatne stope. Procjenjujemo da bi za jednu takvu zgradu trošak Gradske uprave iznosio oko 350.000 KM na 15 godina“, kaže Petrović.

On je dodao da bi gradnja takve zgrade trebalo da počne na proljeće naredne godine, te da će detalji ovog programa biti poznati kada bude raspisan javni poziv.

Izvor: Radio Trebinje

1 Komentar

 1. Ja čuo sledeći vic, a jel vic ili istina procjenite sami. Došao Miljanu A. rođak i/ili aktivista sekte poslije izbora zbog posla jer je lijepio plakate, skupljao glasove…..
  Pita ga Miljan „Znaš li bacati malter“
  „Ne znam“
  Imaš li vozačku c ili d?“
  „Nemam“
  „Znaš li oko struje“
  „NE znam“
  „Au pa nisi nizađe osim za HET“
  A kod Luke su pravila još i gora
  Prema tome Luka raspiši ti konačno konkurs za prijem u državne firme i time meni i ostalima omogući pravo na rad i život a svojim sektašima dijeli milostinju jer za drugog i nijesu umjesto što radiš sve kontra.
  KO se misli ženiti i udavati neka požuri dok izvadi crvenu knjižicu, vjenčane listove… eto i izbora a poslije će pare pojesti maca ko i buđelar sv Vukašina

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.