Najljepši spotovi ljetnje sezone

Završna faza ljeta, konkretnije sam kraj avgusta i prva polovina septembra bila je puna video radova renomiranih muzičara, do te mjere da neke spotove nismo ni uvrstili na spisak koji slijedi, između ostalih ni ekstravagancu koja je prevazišla čak i razinu na koju nas je Bjork navikla – umjesto ipak artificijelnog “The Gate”, odlučili smo se za “Notget”, jedan od impresivnijih spotova u vanrednom video katalogu islandske dive, koji se priljubio vodećoj trojci koju čine St. Vincent, Radiohead i electronic dance duo Justice. Listu naj video klipova ovog ljeta upotpunili su i Depeche Mode, Beck i Majli Sajrus, od onih najpoznatijih imena.

St. Vincent – New York

Nesvakidašnja vizuelna poslastica, pravi estetski slatkiš Eni Klark koja će pod pseudonimom St. Vincent do kraja godine objaviti očito vanserijski album “MASSEDUCTION”. Sa njega smo, pored klavirske elegancije u “New York”, čuli još jedan perfektan (pop) singl sa mnogo više elektronike, “Los Ageless”, što je već dovoljno za masovnu sedukciju. Potencijalni album godine, a sasvim izvjesno i jedan od video spotova odlazeće godine.

Radiohead – Lift

Restl koji to nije, “Lift” je numera na nivou jednog od najboljih bendova našeg doba, objavljena kao bonus pjesma reizdanja „OK Computer“- a. Režiser Oskar Hadson imao je tremu dok je režirao, svjestan velike odgovornosti i bagaža kojeg sobom nosi ne samo diskografija nego i video produkcija supergrupe kakva je Radiohead. Bojazan se pokazala neopravdanom, jer spot ne samo da ostavlja snažan utisak nego je i prilično duhovit, (auto)referentan i metaforičan. Tom Jork je najblaže rečeno odličan kao glavni putnik, tj. lik „zaglavljen“ u liftu.

Justice – Pleasure

Spiritualna seansa sa erotikom visokog intenziteta. Video koji ni jednog trenutka ne prelazi granicu dobrog ukusa, a istovremeno veoma seksualan, impozantan u izražavanju poente koja naravno dolazi na kraju, kao pomno izgrađeni klimaks. K tome, francuski dvojac je ponovo snimio perfektnu plesnu singlicu. Dakle, užitak za sva čula!

 

Björk: notget

Spot koji je zapravo objavljen još prije ljeta, ali smo mu se vraćali puno puta. Monumentalnost produkcije i ambicioznost autorke koja ne priznaje granice i ovog puta su rezultirali originalnom video pričom, koja nema narativnu nit već je sva u slikama-senzacijama. Bjork je nedostižna u sopstvenoj, izvanrednoj imaginaciji, čak i kada prekorači korak-dva naprijed, kao u aktuelnom “The Gate” koji, za razliku od izabranog, nije sama režirala.

Torres – Three Futures

Fascinanta stilizacija i sistematična slikovitost u spotu u kojem nam Mackenzie Scott aka Torres pokazuje barem tri lica. Njena travestija nije bezrazložna, a efekat u finalnoj sceni, sve sa kadrom kunilingusa u najavi, je neopisiv biranim riječima. Doza bizarnosti potcrtana je jednom od (ovogodišnjih) suptilnijih i fluidnijih gitarskih dionica, ali to ne čudi, jer je Torres trenutno među najuzbudljivijim djevojkama sa gitarama. Začudo, „Three Futures“ nema više stotina hiljada gledanja.

Alex Cameron – Stranger’s Kiss (duet with Angel Olsen)

Duboko dirljiva video prezentacija pjesme Aleksa Kamerona koji se i sam pojavljuje u spotu, ali ne zasjenjuje glavnu glumicu. Džema Kirk je briljantno sugestivna kao junakinja na ivici suza, dovoljan je jedan pogled na njene zamagljene oči da dirne gledaoca. Otrežnjujuće, na neki način iscjeljujuće iskustvo gledanja, iako ni pjesma nije slabašna, ojačana vokalom Ejndžel Olsen.

London Grammar – Non Believer

Video spot koji prkosi glavitaciji, sa puno prizora koji su upečatljivi i na momente veličanstveni, a čini se da ih nismo ranije vidjeli. Možda produkcija nije besprekorna kao za video dole niže, ali ideja je veoma zanimljiva, a završetak zaokružena metafora.

Depeche Mode – Cover Me

Anton Korbejn jednostavno voli crno-bijele spotove, specijalizovao se za njih i za Depeche Mode – sa kojima je snimio cijeli niz monohromatskih klasika. Fotografija, kadriranje, kvalitet produkcije, sve je ovdje na uobičajeno vrhunskom nivou, a “Cover Me” je, srećom, među boljih numerama sa albuma “Spirit” koji nije ispao tako dobar kao što smo priželjkivali. Dejv Gejen, pak, u skafanderu a i bez njega, izgleda mnogo bolje nego bismo očekivali…

Iron & Wine – Thomas County Law

Američki trubadur Sem Bim takođe glumi u crno-bijelom spotu, i to propovjednika koji obavlja (svako) dnevne dužnosti. Klasična vizuelna naracija pokazala se kao precizan pogodak. Sem, alias Iron & Wine, isto tako je uvjerljiv kao i kamera, idući stopama prethodnika Vila Oldama, izvrsnog kao glumca koliko li kao kantautora. Ima nešto naročito fotogenično u tim dugačkim brcima i bradama.

Miley Cyrus – Younger Now

Majli je ponovo promijenila ploču, ne želi više biti nestašna i „droljasta“ (navodnici mogu biti i višak), manje se druži i sa (budalastim) psihodeličnim rokerima. Kao da se podmladila, u novom spotu djeluje kao osoba koja se nikada (ranije) nije ponašala kao razbludna i raskalašna djevojčica, iako je to jedno vrijeme bio njen scenski imidž. Iznenađujuće slatko, što je epitet koji važi i za spot i za ovaj više nego solidan singl.

Beck – Up All Night

Povratak Beck-a u fanki stanje uma, još jedna zanimljiva najava dolazećeg albuma. Spot koji se služi superherojskim moćima, junačkim standardima i referencama, vrlo dobro snimljen ali na neki način ne do kraja razrađena ideja. Svejedno zabavno i zanosno izdanje, i video i audio. Heroinu u oklopu tumači manje poznata francuska glumica, a to čini zaista dobro.

Grizzly Bear – Neighbors

Možda najbolja i svakako najmelodičnija pjesma sa aktuelnog albuma njujorškog benda Grizzly Bear. Spot je kriptična priča ispričana tako da se pogleda ponovo od početka, kako bi se povezale sve narativne niti. Kostimi su klasa za sebe, kao i aranžman kompozicije koja će se najvjerovatnije naći na još ponekoj listi, možda čak i najboljih singlova na koncu godine.

SteretArt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.