Kina je zakon, što se ložite na Sloveniju?

Osnovano pre više od 50 godina, nekadašnje obično naselje Huaki, locirano u provinciji Đangsu u Kini, postalo je poznato kao najbogatije selo u zemlji.

 Naselje Huaki je sagrađeno 1961. godine i od tada važi za najprosperitetnije selo u Kini. Svi meštani žive u svojim domovima, svako domaćinstvo ima najmanje jedan automobil, a obrazovanje i zdravstvo u selu su besplatni.
Huaki je jedino selo na svijetu koje se može pohvaliti neboderom — hotelom „Longsi internešenal“, visokim 328 metara.

Hotel se nalazi u Huakiju, koji je i dalje klasifikovan kao selo u istočnoj Kini u provinciji Đangsu. U selu se nalazi oko 80 industrijskih postrojenja, od kojih većina proizvodi metal i tekstilne proizvode, i izvozi ih u 40 zemalja širom sveta.

Huaki duguje svoj napredak uloženim naporima Vu Renbaoa, bivšeg sekretara Komiteta komunističke partije sela koji je uspio da ubjedi Peking da selo pretvori u simbol socijalističkog trijumfa.

Svi meštani sela Huaki su akcionari multisektorske privredne kompanije kojima se plaća jedna petina godišnje dobiti kompanije. Svaki stanovnik ima najmanje 143.000 dolara depozita na ličnom računu u banci.

Samo starosjedioci Huakija i njihovi potomci, kojih je ukupno 2.000, uživaju privilegije kao što su vlasništvo nad akcijama kompanije i besplatna zdravstvena zaštita; radnici migranti i stanovnici susednih sela koji borave nekim poslom u Huakiju, bolje su plaćeni nego na drugim mjestima u zemlji, ali nemaju sve pogodnosti kao mještani.

Svjetski park, izgrađen u selu u cilju promocije turizma, sadrži replike raznih znamenitih građevina širom svijeta, poput Sidnejske opere, pariske Trijumfalne kapije, pa čak i dio Velikog kineskog zida.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.