Kako se boriti protiv budale/la?

Distanca

Negativne osobe niko ne može promijeniti. Njihova negativnost je jača od njih, a velika je vjerovatnoća da je, ako ne jača, a ono makar dovoljno težak teret za vašu pozitivnost. Zato je najpametnije u razgovoru sa lošim i zlonamjernim ljudima držati se opštih mjesta, baratati isključivo činjenicama i ne dozvoliti im da vas uvuku u bilo kakvu rasparavu. Iako ćete iz te debate, ako vas uvuku, argumentovano možda i izaći kao pobjednik, činjenica je da ste izgubili jer vas je rasprava sa negativcem koštala nebrojenih živaca, a budite sigurni da je negativac nakon svega – neogreban.

Dva plusa vs jedan minus

Ako znate da ćete provesti neko vrijeme sa negativnom osobom dobro je sa sobom povesti još nekog prijatelja za kojeg znate da je na vašoj strani i da će vas podržati. Zajedno ćete biti jači..

Skrivajte slabosti

Negativci su po pravilu izuzetni lovci na ljudske slabosti. Kada ih uoče učiniće sve da ih okrenu protiv vas kako bi vas što više izmučili i izmaltretirali. Vodite računa o gestikulaciji, govoru tijela, pazite šta govorite pred njima, jer čak iako vam ne mogu direktno naškoditi oni neće prezati da vam indirektnim načinima nanesu štetu – ogovaranjima, manipulacijama.. Budite čvrsti u stavovima i branite ih isto tako čvrstim i stabilnim držanjem.

Osveta

Nemojte se spuštati na njihov nivo. Vjerujte nam, takvi ljudi su sami sebi osveta i svojim lažima i podmetanjima sami sebi kopaju jamu pod nogama. Ako treba okrenite drugi obraz i čekajte – vrijeme će donijeti osvetu po mjeri.

Leutar.net Kako se boriti protiv budale/la?

Ne gubite vrijeme

Najvažnije je da u donosu sa negativnom osobom sačuvate sebe. Ne dozvolite da gubite dane ili još gore neprospavane noći jer su vas riječi lošeg čovjeka izbacile iz takta. Gledajte na to ovako – zle osobe liježu, bude se i cijeli dan provode same. Vi imate nekoga kome ste potrebni i zato je važno između vas i ovog negativca postaviti zid. Budite sigurni da ćete svaki put kada dopustite toj osobi da pređe na vašu stranu zida vi biti u gubitku.

Izbjegavajte ih

Uvijek gledajte da kontakte sa tom osobom svedete na minimum. Odradite šta treba i zatim se izgubite iz njihovog vidokruga. Okružite se ljudima koji vam prijaju, ili vam makar ne nanose zlo. Uvijek je važno imati makar nekoga ko će biti vaš oslonac, da biste imali snage za sve one koji vrijede.

Pokažite zube

Niko vas neće poštovati ako se makar malo ne iskezite i ne pokažete da niste otirač. 99% tolerancija, 1% efikasna sila – to je tajna uspjeha, ne samo za međuljudske odnose, već i za mnoge druge stvari u životu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.