Svakog desetog Srbina bije žena

Sve učestalija pojava da muževi postaju žrtve porodičnog nasilja, problem je što se to sakriva. U dva dana protekle nedelje uhapšene dvije supruge koje su nasrnule na partnera.

Porodično nasilje nad muškarcima nije mit u Srbiji. Tačno je da su žene u 90 odsto slučajeva žrtve partnera, ali one i te kako znaju da budu i nasilnici. Kod ove vrste rodnog nasilja dodatni je problem to što je muškarce sramota da prijave maltertiranje. Upravo zbog toga, kažu istraživači, ne postoji prava slika o ovom ozbiljnom društvenom problemu.

Da žene, bez zazora, takođe uzimaju pravdu i batinu u svoje ruke, pokazuje i podatak da su u Srbiji za svega tri dana tri žene uhapšene jer su prethodono pretukle partnere.

Zbog sumnje da je u svojoj kući u sokobanjskom selu Vrmdža pretukla nevjenčanog supruga D. S. (49) i nanijela mu lakše ozljede, policija je prekjuče privela i odredila pritvor do 48 sati njegovoj nevjenčanoj supruzi Z. M. (44) zbog nasilja u porodici.

D. S. je dobio batine jer je zaključao vrata kuće dok je spavao, a ključ ostavio u bravi, zbog čega Z. M. nije mogla da uđe u dom. Bijesna, ona je uspjela da probudi nevjenčanog supruga lupajući na vrata.

– Još uvijek omamljen od sna, D. S. je nekako došao do vrata i otvorio ih. Ispred ga je čekala bijesna Z.M., koja ga je svom snagom ošamarila, a onda pesnicom udarila u lice.

Nesrećni čovjek jedva je uspio da se otrgne i pobjegne u dvorište, a onda na ulicu, gdje ga je spasla policija.

U četvrtak 7. septembra policija je u Aranđelovcu uhapsila je Jovanu S., koja je nanijela teške tjelesne povrede suprugu Milošu S., inače kamiondžiji, kojeg je uhvatila u prevari s dečkom.

Jovana je tog jutra krenula na posao, ali se sjetila da nije ponijela novčanik, pa se vratila kući. Kada je ušla u otključan stan, začula je čudne zvukove, a onda je vidjela, u bračnom krevetu, svog muža, kako vodi ljubav s komšijom Pericom, koji ga mazi po glavi i tepa mu „Maco moja!“.

U afektu, Jelena S. je uzela metalnu dršku od usisivača i njome zadala suprugu niz udaraca, a nije bio pošteđen ni njegov ljubavnik.

Komšije su pozvale policiju, koja je uhapsila prevarenu ženu, kao i Hitnu pomoć, koja je morala da ukaže pomoć dvojici ljubavnika. Jeleni S. je određeno policijsko zadržavanje i protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog nasilja u porodici.

O slučaju iz okoline Bora, gdje je razotkrivena i potom privedena nadležnim organima N. B. (73) zbog ucjene i zlostavljanja muža Z. N. (75), ljetos je brujala cijela Srbija.

N. B. je prijavila svog slabo pokretnog supruga za nasilje u porodici, ali kako je kasnije utvrđeno, to je uradila da bi sa svojim prijateljima iz jednog penzionerskog udruženja mogla da ode na more.

Naime, N. B. je rekla suprugu da sa prijateljicama želi da ode 10 dana na more. Objasnila mu je da to neće puno koštati, ali se muž pobunio zbog niskih penzija koje ovaj bračni par prima, skupih lijekova, kao i zato što je on slabo pokretan i neko mora da brine o njemu.

– Iznervirana tim odgovorom, N. B. je pozvala policiju i supruga prijavila za nasilje u porodici. Odmah je o tome obavješteno i tužilaštvo, koje „nasilniku“ odredilo udaljenje iz stana i zabranu prilaska supruzi do okončanja postupka. A nakon toga, za N. B. više nije bilo nikakvih prepreka. Spakovala se i s prijateljicama penzionerkama otputovala na more, gdje je uživala u čarima ljeta.

Po njenom povratku s mora, „muž nasilnik“ je nju prijavio za zlostavljanje i podnio zahtjev za razvod braka, u kome se ovaj par nalazi gotovo 40 godina, a N. B. prijeti da „zaradi“ i prijavu zbog lažnog prijavljivanja.

TRI „KUĆE“ ZA MUŠKARCE

PRVA Sigurna kuća za muškarce osnovana je 2009. u Ćupriji, a 2012. je u Beogradu osnovan prvi Krizni centar za pomoć muškarcima žrtvama nasilja u porodici. Onda je uslijedilo otvaranje Sigurnih kuća i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu…

Osnivač ćuprijske NVO „Muška sigurnost“ je Dušan Trifunović, koji je i sam bio žrtva nasilja od strane supruge.

Osim njega, prva dvojica stanara ćuprijske Sigurne kuće za muškarce su jedan penzioner iz Ćuprije, koga su tukli i žena i sin, i jedan farmaceut kojeg je takođe vrijeđala i tukla žena

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.