Pismo nezaposlene profesorice

Mlada nezaposlena profesorica srpskog jezika i književnosti Mirjana Kutlača iz Istočnog Sarajeva obratila nam se pismom u kome govori o problemima prilikom zapošljavanja u školu i namještenim konkursima. Mirjana smatra da je oštećena, da je politika i prije svega vladajuća partija DNS, čiji je kadar ministar prosvjete Dane Malešević, namjestila konkurs i članove Komisije kako bi progurala kandidata za koga se unaprijed znalo da će biti primljen. Ovo je samo jedan u moru spornih konkursa u prosveti, ali i u ostalim javnim ustanovama i institucijama, i kojim je značajno urušen obrazovni sistem u Republici Srskoj.
Pismo objavljujemo u cjelosti sa nadom da će prosvjetna i Inspekcija rada provjeriti predmet i utvrditi da li je bilo nepravilnosti i kršenja zakona.

Zovem se Mirjana Kutlača i po profesiji sam profesor srpskog jezika i književnosti. Dana 09.08.2017. godine i 10.09.2017. godine su izašla dva konkursa u Istočnom Sarajevu. Konkurisala sam u obje škole, osnovnu i srednju. Nakon 7 dana održano je testiranje i intervjuisanje kandidata. Mislim da ste upoznati sa tim da postoji Pravilnik o ocjenjivanju kandidata. (Po Zakonu o prijemu prosvjetnih radnika postoji određena procedura i sistem bodovanja. To podrazumijeva sljedeće: radni staž, vrijeme provedeno na birou od dana sticanja diplome, prosjek ocjena, test (od ove godine samo u srednjim školama) i intervju. Sve to nosi određen broj bodova: 6 mjeseci radnog staža 0.25 bodova, 6 mjeseci na birou 0.25 bodova, prosjek se samo prepiše sa potvrde koju dobijemo od fakulteta, test 4 boda, intervju 6 bodova). Ono zbog čega ja pišem ovo je sljedeće. U obje škole je konkurisalo 8 istih kandidata. Osnovna škola je svoju rang listu stavila na oglasnu tablu u školi dan poslije intervjua, a u srednjoj smo malo duže čekali i kada su rang listu objavili bilo je očigledno zbog čega smo toliko čekali. U dva navrata sam bila u komisiji za prijem i potrebno je nekih 5 min za svakog kandidata da se saberu bodovi, komisija u srednjoj školi je gotovo 3 dana sabirala i sabrala onako kako ćete vidjeti u prilogu koji vam šaljem i uz svo to sabiranje su napravili dvije apsurdne greške. Pošto ovih 10 bodova koje nose test i inetrvju daju dosta prostora za malverzacije i za namještanje pri prijemu kandidata, ovdje je to i iskorišteno.

Pošto je od posljednjih izbora vladajuća stranka iz koje je ministar prosvjete Republike Srpske uzela patronat nad svim školama na području Istočnog Sarajeva pa i šire onda se i članovi te stranke, naravno zapošljavaju. Da je to zaista tako pokušaću što bolje da objasnim šta i kako su to uradili. Naime, pošto sam ja dana 13.08.2017. (kada je bilo testiranje u srednjoj školi) dobila informaciju da će gđica Prodanović biti primljena na mjesto prof.srpskog jezika bila sam, opravdano, zatečena i šokirana. Pomenuti kandidat je na 8 (posljednjem) mjestu u osnovnoj školi. To je donekle i razumljivo jer je djevojka tek završila fakultet i tek (u aprilu) položila stručni ispit što onda znači da nema gotovo ništa bodova ni na staž ni na biro, a ima i najniži prosjek od svih kandidata. Onda se nekako, magijom ili čime već, preko noći desi da taj isti kandidat dobije najveći broj bodova i na testu i na intervjuu u srednjoj školi. Iz tabela koje vam šaljem vidjećete sljedeće: nije bilo dovoljno da dobije na tome najveći broj bodova pa su meni dali 1 BOD na intervju. E to je razlog zašto Vam se obraćam. Istina, po Pravilniku stoji da intervju nosi 1-6 bodova. E, pošto ja imam najviše staža od svih navedenih kandidata (kad se sve njihovo sabere nemaju svi zajedno toliko) i s obzirom na to da sam odgovorila na svako pita je i potpitanje koje je komisija postavila, otišla sam da vidim šta je problem i gdje sam pogriješila. Da situacija bude još besmislenija, pitanja su i bila iz prakse i pošto ja imam iskustva i u srednjoj i u osnovoj školi za sve sam navela primjer iz prakse. Kada sam tražila da vidim svoje bodove i da vidim zapisnik sa intrvjua, isti nisam dobila. Odnosno, dobila sam samo informaciju da je intervju samo evidentiran da se održao i to je sve. Oni će vam reći da po pravilniku ne mora da bude zapisnik. Inspekcija mi je rekla da oni po pitanju intrvjua ne mogu mnogo šta da urade jer je to subjektivna ocjena, a i oni nisu bili prisutni. Pošto ja taj 1 bod sam doživjela i doživljavam kao UVREDU mene kao čovjeka i kao prosvjetnog radnika, smatram da zaslužujem obrazloženje. Po logici stvari stoji dsu mi 2 od 3 člana komisije dali 0 bodova. Mene, naravno, zanima da li kandidat može da dobije 0 bodova ako se pojavio i predstavio.

Komisija nije željela da priča sa mnom, bježali su, okretali mi leđa i zatvarali vrata pred nosom. Zaista ne vidim razlog takvog ponašanja ako ja tražim obrazloženje SVOJIH bodova. Takvu tabelu sa takvim bodovima su okačili na oglasnu tablu na stubištu škole. Ja to doživljavam i kao javnu uvredu jer svi mogu da vide istaknutu tabelu. Opravdano smatram da imam pravo i objašnjenja i obrazloženja. Ako intervju, po definiciji i pravilu, služi za to da se predstavim i pokažem sve svoje vještine i osobine, sa kojim pravom mogu da manipulišu mojim bodovima. Problem leži i u tome, što se vidi i iz tabele, da ako mi daju 2 boda na intervjuu ja sam na mjestu gđice Prodanović. Pošto je prvoplasirana ista gospođa u obje tabele i ona je prihvatila časove u osnovnoj školi (ovi u srednjoj su to znali) onda drugoplasirani biva primljen. Mislim da je zaista apsurdno i smiješno da meni sa najviše staža daju 1 bod a kandidatu sa najmanjim brojem bodova daju maksimum. Oni to mogu, ali mislim da nemaju pravo da mene oštete. Potpisnici tabele: Kristina Vuca, prof. srpskog jezika (predsjednik komisije), Pero Knežević, prof. srpskog jezika i Milko Milinović (nije mi se predstavio pa sam možda u nekom slovu i pogriješila), prof. njemačkog jezika ne mogu da me uvrijede i da pri tome bježe od mene. Predsjednicu komisije nisam imala priliku da sretnem, tražila sam da je pozovu ali to nisu uradili. Ja sam se svejedno obratila Prosvjetnoj inspekciji i oni su izašli na teren da se uvjere u greške koje su članovi komisije napravili (između ostalog jednom kandidatu su pogrešan prosjek prepisali sa papira). Prvo, očigledno je da komisija uopšte nije ni stručna ni kompetentna za ovaj posao pa zašto bi onda trebalo njihovo mišljenje da se uvaži. Ja vam u prilogu dostavljam Posoš kompetencije u kome su istaknute sve moje vještine. (U odluci Školskog odbora stoji da se u intervjuu boduju profesionalne sposobnosti, karakteristike, iskazane sposobnosti i kompetencije kandidata). Ako ja ima crno na bijelo sve, sa kojim pravom mogu to da ospore? Ovo je prvo apel mene kao čovjeka, a zatim kao prosvjetnog radnika. Smatram ovo veliko uvredom jer mogu čak i preporuke poslodavaca, kolega pa i učenika da dobijem.

Volim ovaj posao i znam da ga radim. Imaju li pravo na ovo? Da li ja griješim ili pretjerujem ako tražim SAMO bodove koji mi sa punim pravom pripadaju. Ne trebaju ništa da mi dodaju, samo da mi daju ono što mi s pravom pripada. Za sve dodatne informacije i detalje možete da me kontaktirate na navedeni broj telefona. Mogu od ulaska u učionicu da izlaska iz nje da Vam do najsitnijeg detalja ispričam šta je bilo na intervjuu i kako i šta je svaki član rekao i uradio. Mislim i da su se u neku ruku i neprofesionalno ponašali jer su, dok sam ja odgovarala na pitanja, oni između sebe interno nešto komentarisali. Što samim tim znači da me nisu pažljivo ni slušali da bi mogli da me ocijene kako su me ocijenili. U međuvremenu je bila Prosvjetna inspekcija (nemam uvid šta je bilo), a isto ovo ću da pošaljem i ombudsmenu jer smatram da moja prava nisu ispoštovana.

Izvor: Mirjana Kutlača / nebojsavukanovic.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.