MMR!? A ne, neee!!!

Uvijek sam imala problem sa Domovima Zdravlja, generalno sa dotičnim sa druge strane šaltera. U narodu poznatije kao šalteruše. Nisu one sve nervozne, naletiš ti jednom u 5 godina na neku koja ti se čak i osmjehne.

E da bih izbjegla neprijatnosti, kidanje mojih živaca odlučim se za privatnog pedijatra. Nije to neki luksuz, da se zna.

Klasična redovna kontrola.
„Vaš sin je primio MMR!?“ obraća mi se ovaj divni čovjek.
„Paaaa, niiijee i neĆe!“ Udahnem i čekam napad, jer sam odbranu pripremila u glavi već prije pola godine. Ali ništa. NIŠTA! Ćuti on.
U glavi mi je usporen snimak, vidim da se sprema nešto da kaže i ja čekam…
„Zašto?“ Ne skida osmjeh.
Dođavola, nisam se pripremila za ovakav ton i ovakvo pitanje…
„Pa, ovaj, ja, mhm… ja ne znam zašto ali znam da neće.“
„Znam da je štetna, da može dijete da mi oboli, da je velika pomama oko nje…“

„Znate li lično neko dijete koje je obolilo od vakcine?“ Ja ne mogu da vjerujem koliko je ovaj čovjek smiren i kako mu uspjeva da zaledi ovaj osmijeh!?!

„Istina, ne znam. Čitala po internetu, guglala. Ali čuli su neki…“
„Dobro…“ prekinu on mene…
„A ti što su čuli, jesu li čuli da djeca obolijevaju koja nisu primila vakcinu!? Jesu li čuli da se u nekim Državama proglašavaju epidemije!? I sve to jer djeca nisu vakcinisana!“

Google je čudo, ono što želiš da pročitaš ti to i pročitaš. I zaista, dodjoh doma i opet na internet.
Nisam ja doktor, niti ga glumim. Ne pravim se da nešto znam a da pojma nemam o tome. Ali stvarno smrtno sam bila protiv MMR-a. Bila…

Bila… Jeste, bila. Moje dijete će primiti tu vakcinu. Jer možeš ti pročitati na netu i zašto je dobro da se vakcina primi.
Jer vakcinacija je jedna od važnijih dostignuća moderne medicine i spasila je više života nego mnoge druge zdravstvene intervencije zajedno.
Ovo je postala dilema roditelja najviše zahvaljujući pojavi interneta i jednoj anarhiji koja tu vlada. Svakome je dozvoljeno da piše neke svoje ideje i predstave, kao i meni, recimo koja ovdje sad lupa, bez obzira da li ima znanje o tome realno ili samo imaginarno. Ako želite da saznate realne informacije koje se tiču bilo koje zdravstvene teme o tome se vjerovatno priča sa ljudima koji imaju zvanje „doktor“ a ne domaćica, frizerka ili nešto tamo peto.

Ono što je činjenica jeste da su zahvaljujući vakcinama iskorijenile mnoge bolesti koje su harale.

Najveći strah od MMR vakcine izaziva povezivanje sa autizmom. Guglajući „Zašto treba da se primi MMR“, našla sam tekst baš od našeg pedijatra.

„ Ovo je proizišlo zbog neetičkog postupka jednog engleskog ljekara, dr Endru Vejkfild, koji je 1998. godine napravio jedno malo istraživanje, koje je čak statistički beznačajno jer je imao uzorak od svega dvanaestoro djece, na kome je našao jednu grupu djece koja su nakon MMR vakcine dobili neke gastrointetinalne simptome, pošto je on bio gastroeneteorolog, i promjene u ponašanju poput autizma, bar tako kaže njegov rad. Taj njegov rad je popularisan mnogo više nego što je zaslužio, izašao je u jednom značajnom medicinskom časopisa. On se pojavljivao često u medijima, pričao je puno o tome, kako su potrebna dalja istraživanja, na kraju su ta istraživanja radjena koja su obuhvatila više miliona djece. Vi kada uradite statističko istraživanje na tolikom uzorku, ne možete da pogriješite u zaključku i ne može doći do statističke greške, i pokazalo se da nema veze izmedju MMR vakcine i autizma. Nakon pada vakcinacije, sprovedena je istraga gdje je otkriveno da je Vejkfild falsifikovao svoje istraživanje. Kad su došli do originalnih zdravstvenih kartona ovih pacijenata, istina nije orgovoarala onome što je on prikazao. Onda se ispostavilo da je dr Vejkfild uzeo oko 500 000 funti od jedne advokatske kuće, koja je spremala združenu tužbu roditelja protiv proizvodjača vakcine da bi dobili odštetu na ime da je autizam posljedica vakcine. On je njima bukvalno namjestio to istraživanje. Kasnije se utvrdilo da je i sam Vejkfild, preko jedne male farmaceutske kuće, patentirao novu vakcinu protiv malih boginja. On je ustvari imao mnogo veći biznis plan, da diskredituje MMR vakcinu, i na tržište ubaci svoju kao sigurnu i provjerenu. Naravno, roditelji autistične djece u pokušaju da nadju rješenje, lako su „progutali“ tu priču i ta se priča lako proširila. A vakcina MMR i autizam nemaju nikakve veze. Autizam je stanje, poremećaj razvoja mozga, a djeca se radjaju sa sklonostima ka autizmu.“

Pa, da se držimo onog BOLjE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI ili…!?

Slavica Lazić, Leutar:Net

Latest posts by Slavica Lazić (see all)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.