Naknada za nezaposlene porodilje: Hvale vrijedna odluka ili dobar marketinški trik

Od naredne godine sve nezaposlene porodilje u Republici Srpskoj trebale bi dobijati posebnu naknadu u visini minimalne plate- vijest je koja je obradovala sve trudnice i buduće majke u Republici Srpskoj.

“Iz budžeta se sve ostvaruje. Dakle, iz budžeta. Dakle, izračunali smo – uskoro ćemo izaći sa tom računicom. Reći ćemo na koji se to broj na osnovu prosjeka koji već znamo kako se to kreće godišnje i kakva će biti metodologija ukupna”, ”POJASNILA” je prije tri dana Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Prema ovoj najavi od 1. januara bi svaka nezaposlena porodilja od države trebala dobijati 405 maraka tokom trajanja porodiljskog – za 12 mjeseci dobila bi 4860 maraka.

One majke koje se odluče na troje i više djece, a nisu zaposlene isti iznos će za svako dijete dobijati po 18 mjeseci što u konačnici iznosi 7290 maraka.

Iako svi sa kojima smo razgovarali smatraju da nam je jedno ovakvo rješenje itekako potrebno, mnogi sumnjaju u pravu namjeru Vlade RS. Uvjereni su da je  riječ o dobrom marketinškom potezu  donesenom isključivo u predizborne svrhe, a ne o trajnom rješenju koje će zaživjeti.

Adriana Basara, majka četvero djece i članica Udruženja višečlanih porodica “4+” iz Banjaluke pozdravlja odluku Vlade i nada se da je studija putem koje su došli do ove odluke dovoljno prilagodljiva broju porodilja godišnje i da će fond iz kojeg se planira isplata ovih plata biti stabilan i dovoljan.

„Iskreno se nadam će ova odluka biti ispoštovana i poslije opštih izbora ko god da pobijedi.  Svakako, bilo bi dobro da se razmisli i o stavci za mjesečne novčane  naknade majkama sa četvoro i više djece“, rekla je za Buku Basara.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS dr Miodrag Femić takođe pozdravlja ideju da se nezaposlenim porodiljama i majkama isplaćuje naknada jer je to rješenje u svim sređenim zemljama, ali postavlja pitanje odakle novac i da li je možda u pitanju samo mjera koja se donosi pred izbore sljedeće godine.

„Zaista bih volio da se porodiljama obezbjedi naknada, čak i da se prvo iz budžeta njima obezbjedi novac, a onda svim ostalima, jer je politika nataliteta gurnuta u zapećak  pa smo svjedoci  svakodnevnih  priča o odlasku, o zatvorenim osnovnim školama, polupraznim amfiteatrima. Ali zaista ne vidim kako će se trajno obezbjediti novac, kada se samo zdravstvu duguje preko milijardu maraka. Volio bih iskreno da to doživim.  Ali najveća greška bi bila da se sve to proceduralno uredi, da se o tome priča, a da na kraju opravdanje bude –nema novca. Lijepo i lako je sve napisati, reći,  ali to treba i ispoštovati“, zaključuje Femić.

Poslanik u NS RS Adam Šukalo, je ubjeđen da je riječ je o predizbornom marketinškom potezu Vlade RS.

„Predizborna utrka je počela i uvjeren sam da se zbog toga Vlada RS odlučila na ovu mjeru. Ja lično podržavam uvođenje naknade za nezaposlene porodilje, a kako bi se izbjegla svaka vrsta manipulacije od strane Vlade RS prema jednoj od najosjetljivijih populacija- ženama i majkama u RS, neka ovo bude zakonsko rješenje i samim tim  trajno pravo, a ne privremena mjera Vlade RS koja bi netragom mogla nestati odmah poslije održanih izbor“, naglašava Šukalo.

Ako se uzme u obzir računica udruženja “4+” Vlada će morati dobro da preraspodijeli budžet ili se još više zaduži.

Jovan Radovanović, predsjednik ovog Udruženja  nedavno jepodsjetio da je u Srpskoj prošle godine rođeno više od devet hiljada djece. Njegove procjene kažu da je između 60 i 70 odsto porodilja nezaposleno. Ako i ovogodišnja statistika bude slična, već sad se procjenjuje da će Vlada za ove namjene godišnje izdvajati oko 20 miliona maraka.

Tatjana Čalić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.