Prije 16 god. napadnute su SAD, od tad više ništa nije isto

Prije 16 godina, 11. septembra 2001. teroristi iz redova Al Kaide izveli su terorističke napade u SAD. Amerika svake godine obeležava ovaj datum.

Prvi put će Donald Tramp, kao predsednik SAD, prisustvovati obilježavanju godišnjice terorističkih napada. Bijela kuća je saopštila da će Tramp i prva dama Melanija prisustvovati komemorativnoj svečanosti, na kojoj će biti održan minuta ćutanja u znak sjećanja na skoro 3.000 osoba ubijenih prije 16 godina.

Planirano je da se minut ćutanja održi u vrijeme kada je prvi avion udario u jednu od dve kule bliznakinje Trgovinskog centra u Njujorku. Tramp planira da zatim otputuje u Vašington gdje će prisustovati obilježavanju godišnjice napada u Pentagonu, prenosi AP.

Potpredsednik SAD Majk Pens predstavljaće vašingtonsku administraciju na ceremoniji u blizini Šenksvila.

U Americi se obilježavanje godišnjice tradicionalno održava u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, gdje su srušene dvije „kule bliznakinje“.

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok uveče dva snopa plave svetlosti uperena ka nebu podsećaju na srušene kule Svetskog trgovinskog centra.

Napadi, koje je izvela teroristička organizacija Al Kaida, počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili „kule bliznakinje“ poslije čega je uslijedio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu. Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji. Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

Nadležne službe SAD kasnije su ocijenile da je „mozak“ napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio vođa Al Kaide, Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

Izvor: b92.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.