Nakon dvije godine rada, bilećki pogon “Trendteks” ugašen – 90 radnica ostalo bez posla

Radnice bilećkog tekstilnog preduzeća „Trendteks“, njih oko 90, od danas je bez posla, a knjižice će im zvanično biti uručene sutra, potvrdile su zaposlene u ovom preduzeću.

Nakon dvije godine rada, bilećki pogon zatvorio je vrata, a radnice smatraju da je ovo unaprijed smišljen scenario i da su bez ikakvog obrazloženja dobile otkaze iako su bile voljne da rade.

Radnice kažu da ih je upravnik pogona Milan Birač juče usmeno obavijestio da su ostale bez posla.

Radnica Zora Tamindžić rekla je novinarima da je cilj rukovodstva bio da zatvore pogon, napominjući da su već nekoliko mjeseci slušale takve priče.

Ona je navela da su žene danas potpisale ugovor za avgust, napominjući da to njima ne znači ništa, već samo rukovodstvu da bi završilo administrativni dio posla.

„Uvijek smo dobijale ugovore na mjesec dana, kao da smo sezonski radnici“, kaže Tamindžićeva i dodaje da nikada nisu dobili ugovore na tri mjeseca i da zato sada nemaju nikakva zakonska prava.

Ona je dodala da bi se ponovo vratile na posao samo kada bi bile izvršene korekcije poslovanja, odnosno normi, ističući da je bilo nepravde jer je neko imao platu 200 KM, a neko 600 KM.

Radenka Baćević kaže da su zaposlene u pogonu vrijedne žene koje su samo željele da rade i da im nije poznat stvarni razlog otpuštanja s posla.

„Mi jesmo podržale naših 10 koleginica koje su prije nekoliko dana dobile otkaz zbog neispunjavanja norme, ali kako i ne bismo. Ništa mi nismo bolje radile od njih, zbog čega smo i obustavile proizvodnju“, rekla je Baćevićeva i dodala da to ne može biti razlog otpuštanja s posla.

Milena Dangubić kaže da je strašno to što je nakon tri godine rada u tekstilnoj industriji ostala bez posla i što sada ide na biro.

Radnice „Trendteksa“ su prije nekoliko dana obustavile proizvodnju solidarišući se sa desetak koleginica kojima je dat otkaz zato što, kako im je rečeno, nisu ispunile normu.

U bilećkom pogonu „Trendteksa“ radilo je šezdesetak radnica, a tridesetak u administraciji i na drugim poslovima.

Rukovodstvo preduzeća ponovo nije željelo da komentariše navode radnica.

Izvor: SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.