Uručena vozila i oprema za hercegovačke vatrogasce

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić uručio je juče u Trebinju dva terenska vozila i komplete lične vatrogasne opreme za potrebe vatrogasnih jedinica u hercegovačkim opštinama.

Dva terenska vozila marke „lada niva“ donacija su Ministarstva bezbjednosti, a uručene su predstavnicima opština Stolac i Istočni Mostar.

Vatrogasci iz deset opština, po pet iz Federacije i Republike Srpske, dobili su po 18 kompleta lične vatrogasne opreme, čiju je nabavku finansirala Evropska Unija u okviru IPA projekta prekogranične saradnje sa Crnom Gorom – u oblasti zaštite od požara i vatrogastva.

U kompletima opreme su zaštitne uniforme, kacige i zaštitne rukavice, naprtnjače, te po 27 čeličnih metli za gašenje, ukupne vrijednosti oko 70 hiljada evra.

Dio donacije u opremi koji se odnosi na Republiku Srpsku uručen je vatrogascima iz Trebinja, Bileće, Gacka, Foče i Čajniča.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić podsjetio je da su uz nabavku opreme u okviru ovog IPA projekta vatrogasci iz bh. i pet crnogorskih opštini zajedno prošli i korisne edukacije i obuku iz vatrogastva.

Mektić je posebno zahvalio vatrogascima „na njihovom herojstvu u spašavanju ljudi i imovine od požara“, podsjećajući da su ove godine u BiH požari „eskalirali da poprimaju razmjere prave katastrofe“.

„Ja sam svjestan da oni rade u prilično teškim uslovima i da nisu dovoljno opremljeni i već sam nekoliko puta pozivao i prozivao državu i razne nivoe vlasti što nemaju više razumijevanja za prirodne katastrofe koje prijete BiH. Ako država ne bude imala razumijevanja za ovo što vatrogasci i civilna zaštita rade, mislim da će svake godine prije svega građani plaćati sve veću cijenu i veću štetu“, napomenuo je ministar Mektić.

On je najavio da će ministarstvo ovih dana raspisati tender za još jednu nabavku opreme za potrebe vanrednih situacija u vrijednosti od milion evra, koji je obezbijeđen iz IPA fondova.

Izvor: R.S./Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.