DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao ‘Gonjanje’?

Jedan neobičan fenomen seksualnih sloboda na dinaroidnim područjima trajao je sve do početka 60-tih godina 20. vijeka. Radi se o „gonjanju“. Premda se o gonjanju rijetko govorilo, a još rjeđe pisalo od strane relevantnih stručnjaka (etnologa, istoričara ili sociologa), ovaj je fenomen zanimljiv stoga što baca sasvim drugačije svjetlo na prosječnog Dinaroida. Zdrava seksualnost, taj česti pojam modernog liberalnog društva pojavio se na Zapadu tek 60-tih godina 20. vijeka. A kod nas „konzervativnih“ Dinaroida on je trajao više od hiljadu godina!

Dakle, šta je gonjanje? Ukratko, gonjanje je seksualna igra mladića i djevojke u ruralnim dinaroidnim krajevima koja se događala za vrijeme napasanja ovaca, rada u polju, a u nekim krajevima (Lika na primjer) čak i u kući za vrijeme prela. Na primjer, djevojka bi napasala ovce u brdu i pri tome zapjevala iza svega grla. Pjesmu bi čuo mladić (ne mora biti njen momak) koji bi joj ubrzo prišao te bi pojurio za njom. Ona bi se pretvarala da „bježi“ i da se „otima“ (zapravo sve je bila njena igra), onda bi je mladić ubrzo povalio na ledinu. Pri tome ju je mogao „mijesiti“ koliko mu volja, ali nije smjelo doći do eksplicitnog seksualnog čina, jer to nije dozvoljavao moral dotične sredine. Ukratko, uprkos strogom moralu crkve u ono doba, gonjanje je bila opšteprihvaćena pojava kod ruralnih Dinaroida.

Dok se ova vrsta gonjanja odvijala u Dalmatinskoj Zagori isključivo izvan kuće (polje ili brdo), u nekim drugim dinaroidnim područjima (Lika, na primjer), ovo se događalo i u samim kućama za vrijeme prela uz blagoslov roditelja i svakolike rodbine.

Sjećam se priče jednog čovjeka koji je negdje 50-tih godina kao mladić bio u jednoj ličkoj kući za vrijeme prela. Po njegovom pričanju, u kući su bili ne samo djevojke i mladići već takođe i roditelji djevojaka. Nakon rada, jela, pića i pjesme, ubrzo je nastalo gonjanje. Zapravo, nije se trčalo po kući već su se djevojka i njen partner jednostavno sklonili u neki ćošak i tamo se rastezali i mijesili uz puno odobrenje starijih ljudi, uključujući i djevojkine roditelje.

I ovaj čovjek, koji je bio prisutan ovome ličkom prelu, on se – po vlastitim riječima – u početku malo stidio jer je došao iz drugog kraja gdje se ovo nije događalo. Međutim, na nagovor roditelja jedne djevojke koju niko nije „mijesio“ te večeri, on se ipak dao na posao te na njenu radost kao i na radost njenih roditelja on ju je na kraju ipak dobro izgonjao.

U suprotnom, bila bi sramota za djevojku i njenu porodicu jer bi se pronio glas selom da su se sve djevojke izgonjale osim ove jadnice. I ovdje je, potsjetimo se, kao i u prijašnjem slučaju vladalo nepisano pravilo da nema seksa. Zanimljivo je napomenuti da se ovo uglavnom poštovalo. Bilo je doduše i rijetkih izuzetaka kada se mladić jednostavno nije mogao kontrolisati. Isto tako, trebala se poštovati i volja djevojke. Drugim riječima, ukoliko djevojki nije bilo do gonjanja onda je mladić trebao poštovati njenu volju. Onaj koji nije poštovao njenu volju, taj je nailazio na strogu osudu sela te ga je pratio zao glas cijeloga života.

Ukratko, uprkos sveprisutnom gonjanju, rijetko se događalo da djevojka zatrudni sve iz straha šta će selo reći. Kad bi se ovo ipak dogodilo, onda je na nju padala isključiva krivica. Sjetimo se samo Raosovih „Prosjaka i sinova“. Tamo se Vrtirepka dala u neku vrstu gonjanja. Međutim, onaj vojnik nije poštovao pravila. Zašto? Najvjerovatnije je bio iz drugog kraja gdje se gonjanje nije praktikovalo. Njenu je želju za seksualnom igrom (tj. gonjanjem) ili krivo interpretirao ili se pak ponašao kao neki rijetki pojedinci koji su znali za pravila ali ih nisu poštovali. Ukratko, „sramota“ je pala na „časnu“ Kikaševu porodicu, posebno na jadnu Vrtirepku kojoj je deda Kikaš, svojoj ljubimici, predložio da se baci u bunar. Svojom smrću – po vjerovanju Kikaša – Vrtirepka bi se iskupila za svu sramotu koju je nanijela porodici.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.