Usvojen nacrt Srednjoročnog plana kapitalnih investicija: Šta će se graditi do 2022?

Skupština grada Trebinja usvojila je danas na prvoj tematskoj sjednici nacrt Srednjoročnog plana kapitalnih investicija za period od 2017. do 2022. godine.

Prema prispjelim i prihvaćenim prijedlozima projekata, u narednih šest godina u izgradnju, uređenje i sanacije privredne, saobraćajne, komunalne i druge infrastrukture, objekata i javnih površina planira se investiranje 129 miliona KM – iz budžeta grada, kredita, donacija i grantova, te sredstva javnih preduzeća.

U plan su kao opcioni uvršteni i projekti koji nisu finansijski definisani jer za njihovu realizaciju još ne postoje uslovi, a čija se vrijednost procjenjuje na dodatanih 160 miliona KM.

Novi privredni zamah i privlačenje značajnijih investicija Trebinje očekuje kroz planirano infrastrukturno opremanje poslovnih zona Volujac, Novo Trebinje i Banjevci, te kroz projekte podrške razvoju agrara, turizma i turističkog preduzetništva, gdje su trebinjski potencijali i pored strateškog opredjeljenja za ove grane privređivanja – još nedovoljno iskorišćeni.

Leutar.net Usvojen nacrt Srednjoročnog plana kapitalnih investicija: Šta će se graditi do 2022?

Kao najznačajniji turistički projekat plan kapitalnih investicija prepoznao je rekonstrukciju Starog grada, sa obnovom  hendeka oko bedema kastela, popločavanjem svih pješačkih staza i trgova i sanacijom fasada i krovova, a novac potreban za ovaj investiciono zahtjevan poduhvat, procijenjen na oko 2,5 miliona KM, obezbijediće se fazno i iz više izvora – već u ovoj godini iz gradskog budžeta, a ubuduće i iz fondova i od donatora, kroz učešće zainteresovanih građana i javnih preduzeća.

Među planiranim turističkim projektima je i rekonstrukcija objekta na pijaci za potrebe zatvorene gradske tržnice, otvaranje Hercegovačke kuće u Beogradu i Banjaluci, podrška izgradnji eko i etno kompleksa na poljoprivrednim gazdinstvima i domaćinstvima – kroz infrastrukturno opremanje, te izgradnja turističkih odmorišta-vidikovaca uz prilazne puteve gradu.

Nije zaboravljen ni poseban ambijantalni potencijal nekadašnje gornje čaršije u naselju Krš, čije je uređenje i oživljavanje takođe planirano u narednom šestogodišnjem periodu, ali ni izgradnja grada na Crkvinivaroš-čaršije u Gradu sunca, te vjerskog kompleksa u Mrkonjićima, vrijednosti 1,5 miliona KM, za koji, kako je navedeno, već postoji interes donatora.

Novu turističku vizuru grada obezbijediće izmiještanje potopljenog mosta Kralja Aleksandra iz Goričkog jezera na lokalitet nizvodno od Bregova, a u plan je uvršen i projektni prijedlog izgradnje kompleksa botaničke bašte sa autentičnim hercegovačkim kulturama, te formiranje auto-kampova na nekoliko lokacija, koji bi bili opremljeni po savremenim standardima.

Među idejama za razmišljanje našla se i izgradnja žičara prema Crkvini, Straču i Gljivi, procijenjene vrijednosti oko 15 miliona KM, za šta će u planskom periodu biti izdvojena sredstva za izradu studije izvodljivosti.

Uz već započeti projekat izgradnje sistema tehničke vode u Trebinjskom polju, u narednim godinama planirana je izgradnja sistema za navodnjavanje na svim preostalim površinama na kojima postoji potencijal za razvoj poljoprivredne proizvodnje –  poput Zubaca,  donjeg dijela Ljubomirskog polja i Moska.

Podrška trebinjskom agraru planirana je i kroz izgradnju hladnjača i osnivanje otkupnih stanica, ukrupnjavanje poljoprivrednih površina, te nabavka drobilice za krš – koja bi od nepotentnih kraških terena  stvarala novo obradivo zemljište.

Leutar.net Usvojen nacrt Srednjoročnog plana kapitalnih investicija: Šta će se graditi do 2022?

Investiciono najzahtjevniji projekat u oblasti saobraćajne infrastrukture je izgradnja Istočne obilaznice, čijom bi se realizacijom stvorili uslovi da se teretni saobraćaj u  cjelosti izmjesti iz centra grada.

U izradi je glavni projekat istočne obilaznice, nakon čega će se pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a kako je rečeno – plan je da se investicija u iznosu od  24,6 miliona KM finansira manjim dijelom iz budžetskih i najvećim iz sredstva JP „Putevi RS“.

Za nastavak izgradnje primarne gradske saobraćajnice – od Gučine prema tunelu novac je obezijeđan iz gradskog budžeta i sredstava JP „Putevi RS“, a u ovoj godini planirana je i izrada projekta za izgradnju Zapadne obilaznice, koja će spajati magistralne puteve iz Trebinja za Mostar i Dubrovnik, a grad saobraćajno uvezivati sa novih urbanim i poslovnim zonama.

Planirana je i izgradnja javne garaže na prostoru nekadašnje kasarne sa 500 parking mjesta, treća traka i nove raskrsnice u ul. Vojvode Stepe Stepanovićakružna raskrsnica Trebinje-Nikšić-Bileća i kružni tok u glavnoj ulici kod Kamenog mosta značajno će rasteretiti uže gradsko jezgro od saobraćajnog tranzita,  dok bi izgradnja tunela „Krš“, za koji će u planskom periodu biti izdvojen novac za izradu studije izvodljivosti, otvorila i prostor za formiranje novih pješačkih zona u centru grada.

Među prihvaćenim projektnim prijedlozima u oblasti saobraćajne infrastrukture je i izgradnja puta Dražin Do – Grad Sunca, ulice Bogdana Zimonjića u Vinogradima, rekonstrukcija puta i izgradnja trotoara kroz Petrovo Polje, trotoara između od škole u Gorici prema Banjevcima, okolno uređenje i izgradnja pristupnih puteva oko gradske kapele, izgradnja ulica sa pratećom infrastrukturom na novourbanizoranom prostoru u Zasad polju, pješačke i bicklističke staze do Aleksine međe i puta sa dvije trake za izletište Ubla.

Trebinje ne odustaje ni od traganja za partnerima u izgradnji aerodroma na Zupcima, čija je procijenjena vrijednost oko 25 miliona KM.

Kroz nastavak projekta izgradnje i rekonstrukcije vodovodnog sistema, Trebinje će dugoročno riješiti pitanje vodosnabdijevanja grada, uključujući i visinske zone sa obje obale Trebišnjice, te buduća područja širenja grada u novim urbanim i poslovnim zonama.

Započeti projekat i u narednim godinama realizovaće će se fazno – u šest komponenti, ukupne vrijednosti  8,3 miliona evra, a pratiće ga investicije u zamjenu dotrajalih cjevovoda i izgradnju vodovodne i kanalizacijone mreže u novoizgrađenim i naseljima gdje ne postoji ova infrastruktura.

Za rekonstukciju i proširenje mreže za kišnu i fekalnu kanalizaciju procjenjuje se da je potrebno obezbijediti ukupno 4,5 miliona KM.

Planom je predviđena i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za šta su sredstva obezbijeđena iz granta švedske organizacije SIDA i kredita, dok je u budućnosti planirana i izgradnja novog prečistača za potrebe planiranih urbanih i poslovnih zona.

Proširenje i sanacija gradske deponije jedan je od najvažnijih ekoloških prioriteta definisanih u srednjoročnom planu kapitalnih investicija.

Trebinje će u narednim godinama fazno rekonstruisati i javnu rasvjetu u gradskim, prigradskim i seoskim podrčjima kroz zamjenu postojećih – energetski efikasnijim LED rasvjetnim tijelima, što će po završetku projekta smanjiti troškove održavanja sistema za 70 do75%.

U oblasti obrazovanja i kulture iskazane su potrebe za izgradnjom novih dječijih vrtića u  naseljima Tina, Gorica, Hrupjela, Lastva i Petrovo Polje, obnova zapuštenih škola u ruralnim područjima s ciljem oživljavanja društvenih aktivnosti, a među prijedlozima je i izgradnja nove zgrade Gimnazije „Jovan Dučić“ i istraživačke stanice u Zgonjevu.

Planirana je i kompletna rekonstrukcija objekta Centra za informisanje i obrazovanje, kao i Ćelovića kuće u ulici Carice Milice, gdje bi se, kako je navedeno, mogla organizovati stalna postavka – prezentacija gradova-prijatelja Trebinja.

Pored već započete izgradnje zatvorenog plivačkog kompleksa na Abazovini, u oblasti sportakandidovani su projekti izgradnje pomoćnog fudbalskog stadiona i atletske staze na stadionu „Police“, biciklističke staze od Trebinja do Ivanice, opremanje dječijih igrališta, uređenje planinarskih staza, te izgradnja šestostazne kuglane na 9 čunjeva, kakve ne postoji u na širem području regije.

Uz sanacije na objektima medicinskih ustanova,  u oblasti zdravstva nacrt šestogodišnjeg plana kapitalnih investicija predviđa i izgradnju hiporehabilitacionog centra na Zubcima.

Nacrt podsjeća i na donaciju norveške vlade za izgradnju Palate pravde, u kojoj će biti smještene trebinjske pravosudne institucije, te da su sredstva obezbijeđena i za izgradnju modernog vatrogasnog doma, koji bi mogao biti i svojevrsni centar za obuku vatrogasaca Republike Srpske i šire regije.

Šestogodišnji planom zacrtano je i instaliranje sistema video nadzora na području grada koji će doprinijeti bezbjednosti građana i njihove imovine.

Današnjim usvajanjem, nacrt je upućen u javnu raspravu, nakon čega će biti definisan i konačan prijedlog plana.

Izvor: R.S./ Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.