Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

Tatjana Krsmanović već sad je dobila titulu “učiteljica godine”…

Tatjana Krsmanović, učiteljica u OŠ „Ratko Mitrović” iz Novog Beograda, odlučila je da ove jeseni svojim prvacima priredi drugačiji doček od očekivanog, naime ona je svojim rukama potpuno renovirala učionicu za buduće školarce.

Ova vijest je odjeknula, kako u Srbiji, tako i u regiji, a Tatjana kaže da je iznenađena svim rekacijama.

“Iz mog ugla gledano, sasvim je normalno poželeti da imas lep prostor u kom provodiš vreme. Pa i kad izađete na kafu, na pola sata, birate sebi lep ambijent… U tom smislu, ideja se nije pojavila, ona je postojala kao način razmišljanja i samo je bilo pitanje izbora boja, materijala, stila. O tim konkretnim stvarima sam počela da razmišljam još od aprila”, kaže Tatjana Krsmanović za BUKU.

Leutar.net Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)Nekad

 

Ona kaže da škola u kojoj radi svake godine obezbijedi krečenje učionica za prvake, ali nije joj bilo dovoljno to “obično” krečenje.

“Krečilo se više učionica, ali meni je nekako bilo ‘malo’ samo to ‘obično’ krečenje. Htela sam kao i uvek, više, bolje i drugačije. Direktorka škole je bila upoznata sa mojim idejama i kao svaki put do sada pružila mi je svaku vrstu podrške. Između ostalog, išla je sa mnom da biram boju, dolazila u toku radova, pomagala. Njoj se sve toliko dopalo, da smo razgovarale o tome da sređujemo sad dalje, jednu po jednu učionicu u školi”, ističe Tatjana.

Leutar.net Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

Učionica prije renoviranja

 

Sam posao oko sređivanja učionice trajao je oko dvije nedjelje, a radilo se i po 15 sati dnevno.

“Sve vreme sam imala pomoć jednog molera i moje prijateljice koja je inače majka mog učenika iz prošle generacije. Bilo je tu još ‘uskakanja’ i pomoći, dolazili su mi sestra, suprug, zet, a tetkica koja je bila u školi i ja smo na kraju čistile, ubacivale nameštaj, izbacivale stari”, ističe Tatjana.

Leutar.net Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

Ovako učionica sad izgleda

Učiteljica kaže da je dobila dosta pozitivnih rekacija od roditelja koji su joj se javljali preko društvenih mreža, a svoje đake prvake će upoznati tek 1. septembra i raduje se njihovim reakcijama na učionicu.

LJUBAV PREMA UČENJU

Tatjana smatra da je posao učitelja jedan od najodgovornijih poslova.

“Nama je dato da oblikujemo budućnost. Ako ste svesni toga i ako tako pristupate poslu onda je on i jako zahtevan u svakom smislu”, ističe ona.

Živimo u vremenu kada je poljuljana vjera u obrazovanje, a Tatjana kaže da je vraćanje vjere u obrazovanje sistemska stvar i učiteli ne mogu sami mnogo toga da urade.

Leutar.net Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

“Ono što mi možemo, jeste da razvijamo interesovanja i ljubav dece prema učenju, da im jačamo unutrašnju motivaciju i učimo ih da misle i primenjuju svoja znanja. Mi ne možemo uticati na visinu plate budućih lekara, advokata, ali možemo da ih naučimo da daju svoje maksimume i da budu srećni kada uspešno obave posao”, kaže naša sagovornica.

Leutar.net Učiteljica za primjer: Cijeli raspust spremala učionicu da iznenadi svoje buduće đake prvake (FOTO)

Tatjana kaže da vjeruje da ovaj njen poduhvat nije usamljen, samo je on našao veći odjek u javnosti.

“A ako ima neko ko se u međuvremenu umorio ili naljutio pa odustao, samo neka još jednom pročita ‘Govor uciteljičin’ Desanke Maksimović…’Dobro’ uvek nađe svoj put da vam se vrati”, ističe ova učiteljica.

Roditeljima poručuje da je dosta toga što je važno za uspjeh u školi već uveliko formišarno kod sedmogodišnjeg djeteta.

“A ako govorimo neposredno o samom polasku u prvi razred, važno je formirati pozitivan stav o školi – da je škola mesto gde će se dete osećati lepo i prijatno u društvu vršnjaka… Nikako ih ne plašiti i pretiti školom (…sad ćeš ti videti kad kreneš u školu….). Kada krenu u školu, nikada ne pomažite detetu u onome što može samo i ne radite stvari umesto njega”, poručuje Tatjana Krsmanović.

Izvor: Maja Isović Dobrijević / Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.