Škola lidera: Trebinje ugostilo 250 studenata Srpske

U Trebinju je danas počela „Škola lidera“, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Unije studenata Republike Srpske, a ove godine u domaćistvu i pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Prema riječima predsjednika Unije studenata RS Ratka Savića, dvodnevni seminar o liderstvu u „ljetnoj prestonici Republike Srpske“ okupio je oko 250 studenata iz svih krajeva Srpske i njena oba javna univerziteta.

On je pojasnio da će uz upoznavanje i druženje studenti imati priliku da na planiranim predavanjima iz iskustava istaknutih lidera političkog i javnog života Republike Srpske saznaju više o tome – kako je nositi odgovornost za društvene, političke i ekonomske procese.

„Često se liderska pozicija shvata kao mjesto gdje se uživaju određeni benefiti, ali to je ono što tek dolazi na posljednjem mjestu. Prije svega, svaka liderska funkcija nosi ogromnu odgovornost i teret brige o drugima i za druge, koji podrazumijevaju razmišljanje o onome šta je dobro za druge i donošenje teških odluka u ime drugih koje predstavljate“, ističe Savić.

Školu lidera u ime domaćina i pokrovitelja manifestacije otvorio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je potom održao i prvo predavanje – podijelivši sa učesnicima seminara svoja iskustva rada na najodgovornijoj poziciji u administraciji grada.

Petrović je novinarima uoči otvaranja rekao da je njegova poruka budućim akademskim građanima i liderima Republike Srpske u raznim oblastima njenog društvenog života – da „Srpska ima budućnost i da je staranje o tome njihova trajna obaveza“.

„Treba da znaju da u životu moraju da rade i stvaraju i da će samo tako moći da unaprijede život građana u Republici Srpskoj. Mislim da su svi svjesni težine situacije, pritom nikada ovdje vremena nisu bila jednostavna – pa sigurno da lagan teret ne očekuje ni buduće generacije. Ali to ne znači da oni ne treba da daju sve od sebe i da popravljaju stanje tamo gdje budu angažovani“, rekao je gradonačelnik Petrović.

Među najavljenim učesnicima na seminaru je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja bi svoje viđenje liderstva trebalo da predstavi studentima na predavanju u amfiteataru Hercegovačke Gračanice, zakazanom sutra veče za 17 časova.

Predavači na dvodnevnom seminaru, kako je najavljeno, biće i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i Nenad Nešić, direktor Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske.

Za zabavni dio programa „Škole lidera“ pobrinuće se popularni bend „Leksington“, čiji će koncert večeras od 21 čas biti održan ispred Kulturnog centra.

Izvor: RadioTrebinje

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.