Prekosutra (5. avgusta) navršavaju se 22 godine od hrvatske vojne akcije „Oluja“

Prekosutra se navršava ju 22 godine od početka hrvatske vojne akcije „Oluja“ u kojoj je svoja vjekovna ognjišta napustilo više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Prema podacima dokumentacionog centra „Veritas“, u “Oluji” je poginulo i nestalo 1.853 Srba, a protjerano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine, područja koje je tada bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

U akciji koja je počela 4. avgusta, oko 130.000 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), osvojili su glavni grad nekadašnje RSK Knin 5. avgusta 1995. Do akcije „Oluja“ je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a i da su predstavnici bivše RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili prijedlog međunarodne zajednice o mirnom razrješenju, takozvani Plan Z-4.

Slab otpor pružalo je oko 40.000 pripadnika Vojske RSK i oko 10.000 iz oružane formacije bivše Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, lojalnih Fikretu Abdiću.

U Hrvatskoj se 5. avgust godinama obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti za akciju „Oluja“, a prije dvije godine je, na zajedničkoj sjednici vlade Republike Srbije i Republike Srpske, 5. avgust proglašen Danom žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj.

U Zakonu o obilježavanju Dana žalosti na teritoriji RS stoji: “Za vrijeme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mjestima.“

Tako je bilo prije dvije godine, ali kao civilizovan narod trebali bismo, bez obzira na zakone, ukazati ljudsko poštovanje za sve nevine žrtve rata, kako tuđe tako i svoje.

U znak solidarnosti sa postradalim, Radio LEUTARNET neće raditi 5. avgusta, kao što nije radio i u drugim sličnim prilikama.

Leutar.Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.