Uskoro će nas pogoditi najjači toplotni talas u posljednjih 20 godina

Bosnu i Hercegovinu će od 1. avgusta pogoditi četvrti toplotni talas ovog ljeta, ujedno najjači za ovo ljeto, ali i u posljednjih dvadesetak godina, najavio je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog,

„Ugroženi su svi postojeći rekordi, a nadležni neka se pripreme na proglašenje crvenog meteoalarma i stanja elementarne nepogode“, poručio je Sladić.

Situacija polako, ali i iz dana u dan sve sigurnije, izmiče kontroli. Žestok četvrti toplotni talas zapljuskuje Bosnu i Hercegovinu već od subote, 29. jula, i potrajaće po prvim izgledima najmanje desetak dana uz varijacije u jačini toplote, pri čemu se ekstremno vruće vrijeme očekuje u periodu između 1. i 5. augusta. Već je sigurno da će ovo biti najsnažniji toplotni talas koji je zapljusnuo Bosnu i Hercegovinu, ne samo ovog ljeta, već i unazad dvadesetak godina, napisao je Sladić na zvaničnom Facebook nalogu.

Takođe, svi do sada postavljeni rekordi se dovode u situaciju da vrlo lako budu oboreni. Izuzetno je opasan po zdravlje svih vidova stanovništva i starosnih doba, a u najgorem obliku može uzrokovati i smrtonosni ishod.

Uzrok: izuzetno snažan Azorski anticiklon će imati najviše utjecaja na vrućine u većem dijelu jugozapadne, južne i jugoistočne Evrope, jer će se u Sredozemlju u sklopu postojećeg anticiklona uspostaviti prostrani i osnažen termobarički greben koji će uz jugozapadno visinsko strujanje imati za posljedicu neprestani priliv vrlo vrućeg vazduha prema našim područjima sa područja sjeverne Afrike, dok se glavnina nestabilnosti zadržavaju dosta daleko od naših krajeva na sjeverozapadu kontinenta. U takvim okolnostima, kako će sve nestabilnosti biti daleko na sjeveru, snažan anticiklon i konstantan priliv toplote u sklopu osnaženog termobaričkog grebena koji će pružati svoj greben i van okvirnih granica Balkana, dakle sjevernije od naših krajeva, eliminisaće sve potencijalne nestabilnosti i usloviti da i visinski i nizinski sloj atmosfere bude dosta stabilan, bez jačeg gradijenta i po suvom adijabatskom zagrijavanju, što znači potpuno mirno vrijeme bez vjetra, a pri uslovima bezvjetrice temperature mogu brzo i neprestano rastu pri čemu neće postojati uslovi niti za dnevni razvoj oblačnosti, što će takođe biti dodatno “gorivo“ za dalji nesmetani rast temepratura vazduha.

Temperature će zaista biti ekstremne. Ali, to bi bilo kontra svih pravila. Kako će biti izuzetno vruće, njihov očekivani rang je, prema trenutnim izgledima numeričkih modela i dostupnim podacima, većinom između 37° i 42°, lokalno i do 44°C. Četrdeset i četiri stepena mogu očekivati pojedina područja sjeveroistočne i sjeverne Bosne, kao i sami jug Hercegovine. Treba spomenuti da nam definitivno slijede i tropske noći, tj. one noći u kojima temperatura kroz cijeli tok noći ne pada ispod 20°C.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.