Jedina opančarka u Srbiji: Mirna Rackov iz Kikinde jedina ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka

Mirna Rackov iz Kikinde važi za jedinu ženu opančara u Srbiji, za šta je pre nekoliko godina i dobila priznanje u vidu sertifikata tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Mirna je svoj zanat ispekla u jednoj firmi u svom rodnom gradu koja se bavila proizvodnjom klompi i cipela. Već osam godina samostalno se bavi proizvodnjom petnaestak vrsti različitih opanaka od kože i druge obuće koja se isključivo koristi u folkloru.

 

Svojoj maloj manufakturnoj radnji dala je naziv „Mica papučarica“, a u njoj glavno mesto zauzima singerica stara čak više od jednog veka.

Opanke izrađuje sama, pomoću kalupa; ručno šije kožu i pravi udobne opanke koje najčešće pazare folklorna društva iz Vojvodine, ljubitelji srpske tradicije, ali i pojedinci koji ih nose kao svakodnevnu obuću. Materijal, naročito kožu, nabavlja u Rumi. I to prirodnu, već obrađenu.

Za sada se, kako kaže, najviše kupuju “opanci pertlaši” jer su najisplativiji, a za njih je potrebno i najmanje vremena za izradu – 6 pari na dan može da se sašije. Najteži za izradu su “sarajevsko polje” jer za njih treba najviše vremena, objasnila je opančarka Mirna.

Živeti opasno

VIDEO DANAŽiveti opasnohttp://www.rts.rs/page/stories/sr/story/1131/video-dana/2815398/ziveti-opasno.html

Geplaatst door Internet portal RTS-a op Maandag 24 juli 2017

U Mirninom asortimanu su još i sremski, bački, banatski, hercegovački, crnogorski, šopski, makedonski i slavonski opanci, te šumadijski sa kljunom i bez kljuna i đakovačke sandale.

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.