Na strateškim mjestima njihovi ljudi…

U petak je na jednom lokalnom internet portalu (ime poznato našoj redakciji, znamo ko je vlasnik, za koga, kako i zašto radi) objavljena “spektakularna” vijest da je drugi lokalni internet partal uputio “PRITUŽBU” Agenciji za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine, a u vezi nedavno obavljene ankete-popisa stanovništva u organizaciji rukovodstva Grada Trebinja.

Da je akcenat stavljen na tu informaciju pokazuje da je samo  taj dio teksta napisan debljim slovima. U nastavku teksta autor navodi: “… iz odgovora se ne može zaključiti da je Grad Trebinje na bilo koji način imao namjeru i mogućnost da zloupotrijebi podatke građana …”

Ovo je super  – “DA SE ZAKLJUČITI”. Ko je zaključio, autor teksta ili neka stvarno relevantna institucija? Autor teksta se stavlja u ulogu zastupanja interesa Grada Trebinja, ali treba da razgraniči rukovodstvo i grad. Grad traje vijekovima, a koliko će trajati zavisi od građana, rukovodstva se mijenjaju. To nije zastupanje interesa grada, već rukovodstva.

Ali, za početak da razjasnimo, ovdje se ne radi o PRITUŽBI, kako je to pomenuti portal naveo, već o jednostavnom pitanju i traženju MIŠLJENJA od strane relevantne ustanove, što bi Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH trebala biti. To možete vidjeti na sljedećoj fotografiji e-maila.

 

Ono što je “drugi portal” nagnalo da traži mišljenje relevantne agencije jeste postojanje sumnje na mogućnost da se nešto obavlja u suprotnosti sa zakonom, a zakone donose ljudi koje smo birali ili bar stavljaju svoje potpise kojim potvrđuju da se slažu sa njima. A oni su pamentniji od nas, jer pobogu, mi smo ih izabrali kao najbolje među nama da nas predstavljaju i rade u našu korist. Usput, sigurno da ima i konkretnijih i pravednijih načina da se pomogne ugroženim kategorijama Trebinja i Hercegovine od provođenja ankete-popisa.

Situacija sa popisom asocira na scenu iz filma Podzemlje (UNDERGROUND – E. Kusturica) u kojoj pokojni Bora Todorović gleda majmuna koji ulazi u tenk i zatvara kupolu. Zatim kaže – Majmun ulazi u “tenak”, biće katastrofa… Tu je bilo sve do majmuna, niko nije znao da li će ispaliti granatu ili ne, ali on je ušao u “tenak”.

Ovdje se postavlja niz novih pitanja.

Kako je moguće da jedna takva ustanova kao što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH otkrije podatke o pošiljaocu pitanja?

Da li smo stvarno toliko korumpirano društvo da ni jedna takva agencija nije imuna na insajdere koji za račun ličnog interesa odaju službenu tajnu?

Da li uopšte imaju smisla akcije koje provode Transparency International – TI, SIPA i slične institucije i agencije koje u svrhu rasvjetljavanja nezakonitih radnji traže od građana da prijavljuju iste i time svi zajedno načinimo bolje i pravednije društvo za naše potomke?

Odgovor je jasan na osnovu konkretnog diletantskog postupanja Agencije za zaštitu ličnih podataka. NEMA SMISLA.

Da se sada vratimo na početak teksta i navode koje je iznio pomenuti portal, a u kome se da naslutiti želja da se da do znanja drugom portalu da posjeduju nešto što bi ih kompromitovalo.  Eto, kao puno je lokalnih portala koji pišu drugačije, da…

E pa, sada će ovaj drugi portal dati do znanja prvom da se ne plaši kompromitovanja, da nikada i ni u kom obliku nije iznio neistinu, da mu motivi nisu lične prirode, da ne radi ni za koga, da sve radi bez ikakve materijalne koristi i ambicija, bez sponzora, sa isključivom željom da ukaže na nedostatke i podstakne na promovisanje pozitivnih vrijednosti u Trebinju i Hercegovini. Kao što su radili do sada, radiće i dalje u nadi da će taj rad pozitivno uticati na svijest i savjest čitalaca koji redovno posjećuju sajt i FB stranicu, a brojke su, kako “neko” reče – NEUMOLJIVE i broje se MILIONIMA za razliku od “nekih” koji imaju više sponzorskih reklama nego čitalaca, što je i suština njihovog rada.

Dakle, ovaj „drugi portal“ će i dalje raditi na isti način, a svoje pravo da bezuslovno iznosi istinu i “upire prstom u oko” onome ko je zaslužio – maksimalno koristiti, sve dok se zvanično ne proglasi jednoumlje i zabrani pravo na drugačije mišljenje ili čak na istinu.

Još jednom, mnogo se zahvaljuju Agenciji za ODAVANJE ličnih podataka i ističu da će svoja prava znati da zaštite.

Izvor: Onaj drugi portal (ime poznato onom prvom portalu)

https://vimeo.com/164294330

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.