Otvorena prva Hercegovačka kuća u Trebinju: autohtoni proizvodi na jednom mjestu

Hercegovačka kuća, u kojoj će se po prvi put, na jednom mjestu, naći svi autohtoni proizvodi Hercegovine, otvorena je danas na trebinjskim korzu u Dučićevoj ulici.

Hercegovačku kuću svečano je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina.

Leutar.net Otvorena prva Hercegovačka kuća u Trebinju: autohtoni proizvodi na jednom mjestu

Gradonačelnik je danas istakao da je u Trebinju otvoren samo prvi u nizu ovakvih objekata te da je dalja namjera da se i u drugim gradovima, poput Banja Luke i Beograda, otvore hercegovačke kuće u kojima će takođe biti ponuđeni domaći i organski proizvodi iz Hercegovine.

„Cilj nam je da promovišemo naše domaće proizvođače. Naravno, ovo je promocija cijele Hercegovine – naša rodbina, prijatelji, kao i naši turistički vodiči ovdje će svraćati i upoznavati goste našeg grada sa onim što Hercegovina nudi, a time doprinositi i budžetu Agrarnog fonda i Grada Trebinja. Ovaj objekat ne može ugroziti ničije prihode – može samo da doprinese promociji Trebinja i razvoju naših turističkih potencijala“, naglasio je Petrović.

Otvaranje ovog objekta finansirao je Grad Trebinje. Za uređenje i opremanje prostora Grad je izdvojio 45.000 KM. Enterijer predstavlja jedinstvenu sintezu etno i modernog stila, pa Hercegovačka kuća, smještena u samom srcu Trebinja, predstavlja i jednu novu atrakciju za sve posjetioce i turiste koji su zainteresovani za autentične domaće proizvode.

Hercegovačkom kućom će upravljati Agrarni fond Trebinje, a direktor Fonda Veselin Dutina je danas rekao da će se u ovom prostoru prodavati samo proizvodi organskog porijekla koji nisu tretirani pesticidima, niti genetski modifikovani.

Leutar.net Otvorena prva Hercegovačka kuća u Trebinju: autohtoni proizvodi na jednom mjestu

„Koncept ove trgovine je zamišljen na način da u njoj domaćim kupcima i gostima Trebinja budu dostupni proizvodi koji se u našim domaćinstvima proizvode po tradicionalnoj domaćoj recepturi. A svi naši proizvođači, koji su do sada svoje domaće  proizvode prodavali na pijaci – mogu da dođu u ‘Hercegovačku kuću’ i da ponude ono što imaju“, rekao je Dutina.

Ovo znači da će u ponudi Kuće biti samo zdravi proizvodi čije su mjesto i način proizvodnje poznati.

Leutar.net Otvorena prva Hercegovačka kuća u Trebinju: autohtoni proizvodi na jednom mjestu

S tim u vezi, gradonačelnik Petrović je danas naglasio da nijedan artikal neće dobiti mjesto u ponudi a da prethodno nije prošao provjere u Institutu za javno zdravstvo.

U Hercegovačkoj kući, koja je otvorena svakog dana od 7 do 22 časa, se već danas nalazi širok asortiman proizvoda, oko 260 artikala – od različitih vrsta vina, sira, čajeva, meda, ljekovitog bilja do povrća, voća i dr.

Izvor: Grad Trebinje

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.