Petar Veliki: „Poštuj roditelje i neprijatelja i NE ŽDERI KAO SVINJA“

Petar Prvi je od „popovske Rusije“ napravio veliku silu – proširio je granice, pobijedio u Sjevernom ratu, dobio izlaz na Baltičko more i osnovao Sankt Peterburg, a može se reći da je ujedno i kultivisao u njoj uglađene evropske manire.

Po njegovoj naredbi je napisan prvi ruski udžbenik bontona, po kome se učilo narednih dvjesta godina, a mnogo toga je aktuelno i dan-danas.

On ih je najprije sam usvojio u Francuskoj i Holandiji, a zatim je primorao neobrazovane ruske boljare da skinu srednjevjekovne odore i da koriste nož i viljušku.

Zato mu je bio potreban priručnik u kome se objašnjava kako se treba ponašati u društvu, pa je tako nastao tekst „Mladosti časno zrcalo“ pripremljen po carevom ukazu. Knjiga je napisana prije 300 godina. Sastojala se od dva dijela. U prvom dijelu je bilo uputstvo kako pravilno treba čitati i računati, a drugi je bio posvećen bontonu. Kakva pravila je Petar uveo u carskom dvoru?

Uvažavanje roditelja i neprijatelja

Prve redove „Zrcala“ autori su posvetili uvažavanju oca i majke.

„Kada roditelji nešto zapovijede treba ih slušati sa velikim poštovanjem, kao što ih sluša paž ili sluga“, piše u knjizi. Plemić je često svoj uspjeh i status u društvu dugovao roditeljima, tako da je njihov autoritet za njega morao biti neosporan. Petar preporučuje mladima da u prisustvu starijih „ne govore dok ih neko nešto ne pita“ i da im ukazuju duboko poštovanje.

„Zrcalo“ propisuje da plemić mora biti učtiv čak i prema neprijateljima, da ih ne kleveće i da suzbija svoju nedobronamjernost. „Neprijatelje uvijek hvali kad nisu prisutni, uvijek ih poštuj kada su blizu tebe i pomaži im u nevolji. Ništa loše ne govori ni o pokojnicima“, strogo poučavaju autori.

Skromnost i trudoljublje

Petar preporučuje svakome da se uzdržava od krajnosti u mišljenju o samome sebi, bar pred drugim ljudima: „Nikada se ne hvali i ne ponižavaj se“. Na tom mjestu on savetuje mladima da se ne hvale ni svojom familijom, čak i ako je ona vrlo ugledna, jer to nije zasluga čovjeka koji se hvali. „Čekaj da te drugi pohvale“.

U tekstu pripremljenom po Petrovoj naredbi posebno se pominje ljubav prema radu. Nije slučajno pjesnik Aleksandar Puškin 1826. godine okarakterisao Petra kao „trudbenika na tronu“. „Mladi plemić treba da bude bodar, trudoljubiv, prilježan i pokretan kao klatno na zidnom satu“, piše u udžbeniku. Sastavljači su uvjereni da će sluge trudoljubivog plemića i same biti trudoljubive, zahvaljujući čemu će Rusija rasti i cvjetati.

Pobožnost i čednost

Petar poziva mlade plemiće i plemkinje da budu pravi hrišćani, da poštuju sveštenike i odlaze u crkvu. A od sablazni da se uzdržavaju: „Svako treba da izbjegava blud, kockanje i pijančenje. Od toga ne biva ništa drugo do velika nesreća“.

U odjeljku „Zrcala“ posvećenom mladim djevojkama autori nekoliko puta ponavljaju da je veoma važna čednost i uzdržanje do braka. Oni sa odvratnošću opisuju ponašanje „nepristojne djevojke“: „Ona se sa svakim smije i razgovara, trči po ulicama, sjeda uz različite muškarce i pjeva razvratne pjesme. Veseli se i opija, skače po stolovima i klupama“. Sada to liči na opis maturske večeri, ali u 18. vijeku je takvo ponašanje bilo nedopustivo.

Uglađeni maniri za trpezom

Sudeći po poukama „Zrcala“, pristojno ponašanje za trpezom nije bilo jača strana pojedinih ruskih plemića početkom 18. vijeka. „Ne uzimaj prvi jelo, ne žderi kao svinja“, savjetuje car. „Uzmi hranu posljednji. Kada ti se ponudi uzmi mali komad, a ostalo daj drugome“. Spisak zabrana je poveliki. Plemić ne smije da oliže prste, da grize kosti, da briše usta rukom, da se češe, mljacka i brekće.

Alkohol Petar ne zabranjuje (on je i sam u mladosti organizovao burne gozbe), nego preporučuje da se radi učtivosti „najprije odbije piće, a zatim da se uz naklon prihvati“. Ali se ipak ne smije piti bez mjere.

Higijena

Predstave o pristojnosti u 18. vijeku su ipak bile nešto drugačije od savremenih.

„Ako društvo stoji ili sjedi ukrug, niko ne treba da pljuje unutra, nego samo napolje“, poučava Petar. A ako neko već mora da pljune, „Zrcalo“ mu savjetuje da ukloni trag, tj. da rastrlja nogom ili da pljune u maramicu, pa da je neprimjetno baci kroz prozor.

Na istom mjestu Petar propisuje da ne treba šmrkati „i uvlačiti sline u nos, a zatim ih gnusno gutati“. Umjesto toga plemić treba da izduva nos, ali vrlo tiho. „Zrcalo“ osuđuje one koji „izduvavaju nos kao da trube u trubu i tako plaše malu djecu“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.