Mladenci apeluju: 50 evra nije 100 maraka, molimo za više obzira!

Već duže vrijeme po hercegovačkim kuloarima kruže priče kako su svatovi najbolje mjesto za razmijeniti evre u marke. Kao što već mnogi od vas znaju (iz iskustva), uobičajeno darivanje mladenaca iznosi 100 konvertibilnih maraka. Mnogi ovu priliku iskorištavaju za rješavanje evra po kursu od 2.0, koji uz hercegovačke svatove, možete pronaći samo još u malim kafanama.

Kako je tržišni kurs EUR = 1.955 KM, sve češća davanja koverte u evrima izazivaju veliku konfuziju kod mladenaca, koji prvu bračnu noć provedu brojeći stečeno.

Prvi koji su ovome odlučili stati na kraj jesu Marko i Ana, mladi hercegovački bračni bar koji se okuražio i obavijestio goste prije ulaska šta ih čeka: „Stavili smo obavještenje da budu malo obzirniji. Svjesno smo je stavili na sami ulaz kako bi stigli otići do obližnjih kafića i tamo razmijeniti po istom kursu i na taj način uštedjeti nama muke“, priča Marko.

Njegova buduća supruga Ana poznaje ova neugodna iskustva iz sestrinih svatova: „U tim svatovima su gotovo svi plaćali u evrima. Na kraju kada sve sabere i oduzmete, jedna tročlana porodica je dala 150 EUR i teoretski će na kursu zaraditi toliko da ih je kićenje ispalo besplatno. To je 30 KM koje su oduzeli mladom paru koji je tek na početku burnog života. Sramota.

Ja ne znam šta ljudi misle, da je ovo mjenjačnica gdje se mijenja po kursu 2.0. Iako, moram priznat da mi je drago da mi se to dogodilo sestri. Mrzim je jer se udala prije mene, a mlađa je. Tako joj i treba.“

Udruženje mladenaca „Stare cure i stari momci iznad 28“ ovih dana je poslala protestnu notu svadbenim salonima u cijeloj Hercegovini: „Tražimo da se ispita mogućnost plaćanja stolice u evrima, i u markama. Na taj način se ne bi stvarale frustracije kod mladenaca“, ističe 35-godišnji neoženjeni predsjednik udruženja Janko Petrović.

Tekst je satiričnog karaktera 🙂

Izvor: Erogag, obrada i adaptacija: Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.