Završen pristupni tunel „Straževica“

Radovi na pristupnom tunelu „Straževica“ su završeni i sada se proboj glavnog tunela za potrebe HE „Dabar“ vrši sa tri napadne tačke, saopšteno je iz Hidroelektrana na Trebišnjici (HET). Rok za završetak radova je četiri godine i šest mjeseci.

Građevinci su prokopali 652 metra pristupnog tunela „Straževica“ i tako došli do trase glavnog dovodnog tunela. Radovi su zvanično počeli 1. septembra 2016. godine, a prva bušotna izvedena je 29. septembra. Najveći problem izvođačima radova predstavljale su podzemne vode koji su bile naročito izražene u zimskom periodu. Međutim, uz dobru organizaciju, upornost i stručnu radnu snagu sve prepreke su uspješno savladane bez velikih kašnjenja, naglašavaju u preduzeću HE „Dabar“.

Nakon završetka tunela „Straževica“ pristupilo se iskopu glavnog tunela. Njegova dužina je oko 12 km, a iskop se sada vrši sa tri napadne tačke. Prema trenutnom stanju iskopano je oko 400 m glavnog tunela.

Pristupni tunel „Straževica“ zajedno sa glavnim dovodnim tunelom predstavlja ključne objekte u sistemu „Gornji Horizonti“.

RN

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.