Psihijatar dr Zoran Radović savjetuje mladima: Dalje od droge, ne otvarajte vrata pakla

TREBINJE – Ukupan broj registrovanih liječenih zavisnika od opojnih droga u 2016. godini na području Trebinja i okolnih opština u istočnoj Hercegovini je oko 50, kaže za Radio Trebinje dr Zoran Radović, načelnik Centra za mentalno zdravlje.

„Stanje u Trebinju već godinama nije nimalo dobro. Oko 40 pacijenata je samo iz našeg grada, a ostali su iz Bileće, Nevesinja i Gacka. Ljubinje i Berkovići nemaju nijednog registrovanog zavisnika o drogama. Najkritičniji su heroinski zavisnici. Svi oni iz Hercegovine su na tretmanu kod nas“, ističe dr Radović.

On podsjeća da već godinama nastoje pomoći zavisnicima od narkotika u njihovoj najvažnijoj životnoj bici.

„Imali smo nekoliko donacija za terapije. Donacija koja je do prošle godine dolazila od UN-a, sada je na Fondu zdravstvenog osiguranja. Klijenti ovdje dobijaju nalaz i preko porodičnog ljekara besplatno podižu svoju terapiju, objašnjava dr Radović.

Ono što je dobro u zlu je da među klijentima nije zabilježeno nijedno predoziranje heroinom.

„Ako bi se moglo naći nešto dobro to je da nismo imali smrtnih slučajeva niti je ijedan naš zavisnik završio u zatvoru. Mi ne možemo govoriti previše o drugim vrstama zavisnosti jer pacijenti iz te sfere vrlo selektivno dolaze i nisu redovni kao heroinski zavisnici. Mi smo se bazirali na opijatske zavisnike zbog ozbiljnosti problema”, dodaje on.

Prema svjetskom izvještaju o drogama, procijenjeno je da je jedna od 20 odraslih osoba ili četvrtina milijarde ljudi u dobi od 15 do 64 godine koristila bar jednu drogu.

Za dr Radovića nema dileme – izazov mladih da se okušaju u svemu što život pruža u slučaju narkotika lako može da se pretvori u pravi pakao.

„Onaj ko je zakoračio u svijet heroina i drugih droga bukvalno je otvorio vrata pakla. Oni koji se upuste u ovaj svijet, vode igru bez granica koju će izvjesno da izgube ako se na vrijeme ne osvijeste i ne zatraže pomoć“, istakao je on.

Dr Radović navodi da rješavanju ovog problema treba pristupiti sa svih strana – od porodice do šire društvene zajednice, pri čemu su najvažniji preventiva i rano dijagnostifikovanje.

„Roditelji bi trebali prvi da obrate pažnju, da gledaju u oči djetetu kada dolazi iz grada, da posmatraju da li njegovo trenutno ponašanje odstupa od ranijeg. Na žalost, praksa je pokazala da roditelji posljednji saznaju za problem. Takođe, treba uvesti predmet o štetnosti droga u škole, treba češće organizovati predavanja učenicima“, zaključuje psihijatar Radović za Radio Trebinje.

Statistika u PU Trebinje

Prema riječima Jovane Cvijetić, portparola Policijske uprave Trebinje, u prvih šest mjeseci 2017. godine evidentirano je i dokumentovano devet krivičnih djela „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“, jedno krivično djelo „Omogućavanje uživanja opojnih droga“, te više desetina prekršaja iz ove oblasti.

Oduzeto je oko 5.500 grama opojne droge marihuane, 39 stabljika indijske konoplje, 240 grama sjemena kanabisa, 15 tableta ekstazija i oko 90 grama amfetamina.

„Policijska uprava Trebinje nastoji da kroz podjelu promotivnog materijala i održavanje predavanja o negativnostima droge utiče na svijest kako osnovaca tako i srednjoškolaca, kako bi znali da ih konzumiranje opojne droge neće ‘vinuti‘ u najpopularnije pojedince u svom društvu. Kroz ilustrovana predavanja nastoji im se pokazati, šta opojna sredstva donose, a šta se sve njihovim konzumiranjem gubi i koliki je odnos dobijenog i datog”, zaključuje Cvijetić.

RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.