GOLOGUZI TITO – konačno objavljena zabranjena fotografija

Istražujući ulogu nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, u građanskom ratu u Španiji, novinar i publicista Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu fotografiju. Kako prenosi Glas Javnosti, fotografija nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španiji, već i zbog toga što je Tito na njoj potpuno go. Riječ je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u Zborniku španskih boraca. Knjiga je ubrzo povučena s tržišta.

„Tačno je da je Josip Broz Tito, 5. maja 1952. godine, novinarima američkog Lajfa, rekao kako ja jednom kratko posjetio Španiju i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice, koje nisu sporne, i predstavljaju naučni  i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi Blagoja Parovića – Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ“, navodi Zirojević.

Zirojević dodaje kako je nalog za Parovićevu likvidaciju izdao upravo Tito. „Dokaz tome jeste činjenica da je Vlajko Begović fotografisao mrtvog Blagoja Parovića neposredno nakon ubistva i ta fotografija je odmah dostavljena Titu. Ubijeni Parović je fotografisan zato što se moralo dokazati Josipu Brozu da je likvidiran!“, rekao je Zirojević.

Zirojević je naveo kako je fotografija „Jugoslavena koji se kupaju“, na kojoj se nalazi i Tito, potpuno go, 1939. godine nastala u francuskom vojnom logoru u kojem su boravile međunarodne snage.

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.