Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade!

* Rođena 28. septembra 1975. u Beogradu

* Posle Pete beogradske gimnazije 1994. odlazi na američki Univerzitet Northwood i tamo tokom 1998. završava studije poslovne administracije, a zatim na engleskom Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga

*Govori engleski i ruski jezik

* Tokom studija u Londonu radila je za „Srpski informacioni centar“ čiji je glavni zadatak bio da održava kontakt između reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

* 2002. vraća se u Srbiju i radi prvo u Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU, a zatim prelazi u USAID

* 2011. zapošljava se u američkoj kompaniji za razvoj vetroelektrana „Continental Wind Serbia“ i 2013. postaje direktor

* Aktivno učestvuje u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. i postaje predsednik UO

* Dobitnica je priznanja „Biznis dama godine“ u kategoriji društveno odgovorno poslovanje za 2013.

* 2016. postaje ministar državne uprave i lokalne samouprave

IMOVINSKA KARTA
Plata ministra 88.825 dinara
Stan i potkrovlje 327,82 m2, kupovina
Kuća 167 m2, nasledstvo
Garaža 19 m2, kupovina
Stara devastirana kuća 30 m2, nasledstvo
Automobil „Toyota Rav 4“, lizing
Ušteđevinu ima

PROČITAJTE I ŠIRU BIOGRAFIJU ANE BRNABIĆ

Ana Brnabić je menadžerka, nekadašnja ministarka državne uporave i lokalne i bivša potpredsednica Upravnog odbora NALED. Prva je ministarka koja se javno deklarisala kao homoseksualka.
Leutar.net Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade!
Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao Ju-es-ejd. Od 2002. do 2011. radi u Ju-es-ejd-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. tokom afere „Lidija Udovički“, kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre nekadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Continental Wind Serbia, ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun Continental Wind Serbia tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo DŽozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Leutar.net Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade!
FOTO: DADO ĐILAS, BETA

Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu „deliveri junita“ u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija „deliveri juniti“ nisu nikada zaživeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali. Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridš studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona oberučke prihvatila.

1 Komentar

  1. Pretjerano se govori o njenom privatnom životu i seksualnim opredjelenjima.Ova žena je stručnjak,umjereni političar,u poslu sjajna,kao žena šarmantna i duhovita.Ima harizmu,obrazovanje i viziju.Ima principe,karakter i energiju.Srećno ana srećno Srbiji i srpskom narodu,srećno i novoj vladi Srbije.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.