Za grobna mjesta građani Trebinja će plaćati godišnju naknadu

Građani Trebinja koji imaju grobna mjesta u nekom od gradskih grobalja uskoro bi trebali da na godišnjem nivou izdvajaju novac za održavanje zajedničkih površina u groblju. Dok jedni smatraju da će takva odluka biti objeručke prihvaćena, drugi vjeruju da su to nepotrebni nameti ionako opterećenim građanima.

Trebinjska Skupština na prethodnom zasjedanju donijela je Odluku o grobljma i pogrebnoj djelatnosti, u okviru koje je uvedena novina o naknadi za uređenje grobnih mjesta, kojom bi se u ovu oblast konačno uveo red.

Zamjenik načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Stevan Bekan pojašnjava da je obaveza svih lokalnih zajednica da u skladu sa Zakonom o grobljima i pogrebnoj djelatnosti donesu podzakonski akt kojim bi precizirali način održavanja grobalja. Podsjeća da je Komunalno preduzeće, kome je inače povjereno upravljanje grobljem, dužno da mjesec dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donese pravila o upravljanju i održavanju grobalja.

Rok se bliži, a detalji još, kažu u Komunalnom preduzeću, nisu dogovoreni. Posao je sada u rukama ovog preduzeća koje treba da predloži cijene koju bi građani bili dužni da plaćaju, te da taj prijedlog Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove da na izjašnjenje trebinjskim odbornicima.

Direktor Komunalnog preduzeća Nedeljko Lambeta pojašnjava da ne može još uvijek precizirati o kom novčanom iznosu je riječ, ali kaže da će naknada biti na nivou naknada u Republici Srpskoj koje se kreću od 20 do 40 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou.

Prema njegovim riječima, Trebinje je jedina lokalna zajednica u Hercegovini koja nije imala regulisanu ovu oblast.

„Ova odluka je dobra iz više razloga – moći ćemo da uredimo groblje, da ga čistimo, da definišemo koje se cvijeće može saditi i slično. Komunalno će čistiti sve, a ljudi mogu, a i ne moraju da čiste svoje parcele. Ranije to nije bilo uređeno i svako je radio na svoju ruku. Kada su u pitanju cijene, mi ćemo predložiti neku cijenu koja će svima biti prihvatljiva“, kazao je Lambeta.

On nije mogao da precizira da li će postojati sankcije za one koji iz bilo kog razloga ne žele ili ne mogu da plaćaju naknadu. Lambeta se nada da takvih neće biti i uvjeren je da će svi građani objeručke prihvatiti ovu odluku.

Protiv skupštinske odluke o groblijma bila je lokalna opozicija koja smatra da je uvođenje naknade samo bespotrebni namet građanima.

Odborniku trebinjskog PDP-a Zoranu Anđušiću nije jasna potreba za, kako kaže, „novim nametom“. Smatra da posao održavanja zajedničkih površina na groblju treba, kao i do sad, da obavlja Komunalno preduzeće u okviru svojih redovnih aktivnosti održavanja javnih površina.

„Smatramo da Grad Trebinje iz budžeta izdvaja dovoljno sredstava preduzeću nadležnom za održavanje javnih površina, te mislim da nije način da se u ovako ekonomski teškom periodu uvode novi nameti. Prethodna vlast se uspješno nosila s ovim i nismo uopšte imali potrebu da uvodimo ovakve namete. Do sada su građani održavali svoje parcele, a nadležno preduzeće je vodilo računa o zajedničkim površinama“, kaže Anđušić, te dodaje da je oko 700 hiljada maraka, koliko, kako je naveo, Komunalno preduzeće dobija od Grada Trebinja, sasvim dovoljno da bi od tog novca izdvojili dio za ove aktivnosti.

MH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.