ŠKOLE SE NE ISPLATE: Laku noć, Hercegovino!

Kraj je školske godine i nevjerovatne vijesti dolaze iz Hercegovine. Svi se pitaju i niko ne zna odgovor po čijem je nalogu Ministarstvo prosvjete RS odlučilo da ukine dva razreda gimnazije u Bileći i uvede odjeljenje tekstilaca.

Plan i program Gimnazije podržala je lokalna vlast u Bileći, ali učenike i profesore nije podržala žena koja je trebala da bude prva među njima. Direktorka Gimnazije Zdravka Milićević se sakrila iza papira okačenog u hodniku škole očekujući da će ponedjeljak riješiti sve. Rokovi prošli, a Zakon mora da se poštuje. Šta bi na sve ovo rekao profesor Golub Kureš, čije ime ova gimnazija sa ponosom nosi.
Ejjjj, ko može da proguta priču da bi neki ćata u Banjaluci da ugasi bilećku gimnaziju koja je cjelokupnom srpstvu podarila toliko umova!

O licemjermoj podršci lokalne vlasti ne treba ni trošiti riječi. Ako su stvarno uz svoju omladinu zašto su posljednju stipendiju svojim studentima isplatili prije izbora.

Školska godina se bliži kraju, stipendija nema, ali se stalno nalaze izgovori zašto nema novca. Svi su krivi sem onih koji vrše vlast.
Situacija je potpuno ista i u Gacku, gdje vlast obavlja koalicija koja pripada opoziciji. Gačani vole da kažu da imaju najviše akademskih građana po glavi stanovnika, ali za stipendije – ne pitajte. U januaru 2017. godine isplatili su dvije posljednje stipnedije za 2014/15 godinu. Šta da očekuju oni koji nemaju sreću da žive u razvijenim opštinama RS u koju se ubaraja Gacko.

Portal Slobodna Hercegovina je u prethodnom periodu objavila čitav serijal tekstova o najboljim hercegovačkim studentima u Srbiji. Svi su oni imali riječi hvale za svoje srednjoškolsko obrazovanje koje je udarilo temelje njihovim fantastičnim rezultatima po Univerzitetima u Srbiji, ali isto tako su se požalili da bi rado da se vrate, ali nemaju gdje. Možda je ta definicija najbolje sublimirana u rečenici jedne setudentkinje…“Vlast ne želi da se vratimo, jer u nama vidi konkurenciju“. Ta rečenica danas zvuči i optimistično, jer sada je situacija takva da sada djeluje da će ubuduće hercegovački srednjoškolci obrazovanje tražiti van svojih sredina, pa će praktično već poslije osnovne škole se otisnuti u bijeli svijet sa željom da u njemu ostanu.

Pitanje zatvaranja odjeljenja bilećke gimnazije suštinski je i pitanje opstanka srpske Hercegovine. Bilećku gimnaziju ne treba da brane samo učenici i roditelji devetih razreda škola u Bileći. To je pitanje budućnosti svih roditelja i djece u Bileći koja su mlađa, kao i pitanje časti prethodnih 70 generacija bilećke gimnazije. Ono što je danas u Bileći, sutra će se proširiti i na ostatak Hercegovine. Ukoliko se dozvoli da bilećka gimnazija bude svedena na jedno odjeljenje, profesori dobiju otkaze, a djeca tumaraju po okolnim gradovima da bi se obrazovala svi postajemo saučesnici velike nepravde. Istorija je pokazala da su nosioci svijesti i bunta uvijek bili studenti, koji danas anemično posmatraju šta se dešava, a njihovi se roditelji odriču zadnjeg komada hljeba da bi im stvorili uslove za obrazovanje. U svakom slučaju, ako se ovaj put ne pokaže energičnost, onda preostaje samo da gledamo dalju propast.

Ukida se gimnazija!
Pa šta, koga briga, važno je da si lojalan partiji ili stranci, znaš kad oni pobjede na izborima niko te za diplomu neće pitati. Kad dobiješ posao miran si najmanje do narednih izbora, a i duže ako na vrijeme promjeniš člansku kartu.

Nazire se i posljednji korak.
Možda je najbolje škole ukinuti, nikako ne mogu da se isplate, a što je manje diploma – više je poslušnika.
Svede li se bilećka gimnazija na jedno odjeljenje – možemo slobodno reći, laku noć Hercegovino!

Trifko Ćorović
osnivač portala Slobodna Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.