U Srbiji novi zakon od 1. juna: Zbog udvaranja u zatvor!

Budući da je iz dosadašnje prakse poznato da se Zakoni doneseni u Skupštini Republike Srbije prepisuju i sa zakašnjenjem od oko pola godine izglasavaju i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske,  da se zaključiti da će sličan ili isti Zakon biti usvojen i u našoj Skupštini.

Ukoliko ženama udjeljujete komplimente protiv njihove volje, ili im se napadno udvarate, rizikujete zatvorsku kaznu, jer tako propisuju dva nova krivična djela: proganjanje i polno uzmeniravanje, koji u Srbiji od 1. juna stupaju na snagu.

Polno uznemiravanje (član 182a) predstavlja svako dobacivanje, „slobodnije“ ponašanje, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene,  a za to djelo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci.

Proganjanje (član 138a Krivičnog zakonika) podrazumjeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe, a onaj ko to radi rizikuje tri godine robije.

Stručnjaci smtaraju da su ova krivična djela uvedena zbog zaštite žena, ali da ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije.

Kako će se ovaj zakon primjenjivati u praksi ostaje da vidimo.

Da li će film „Lajanje na zvijezde“ biti stavljen na crnu listu šovinističko-seksističkih filmskih ostvarenja? Da li će djevojke biti uskraćene za lijepe trenutke romantike u kojima novi Zakon vidi pregršt mogućih elemenata krivičnih dijela?

Vidjećemo kako će na njega reagovati muški dio populacije koji bude proganjan ili polno zlostavljan od strane ženskog ekvivalenta, jer u zakonu lijepo piše: „… praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe…“ i „… pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene…“.

Takođe, ostaje nejasno šta će se desiti ukoliko neki pripadnik muškog dijela populacije iz čisto emotivnih razloga bude čekao druga sličnih shvatanja i opredjeljenja ispred njegovog staništa? Da li je tu riječ o diskriminaciji ili će ubrzo nakon usvajanja pomenutog Zakona doći i do usvajanja određenih amandmana?

Mi za sada o ovom pitanju nećemo dati neki sud, ali nam je za oko zapeo interesantan komentar popularnog Puja Šotke koji je u napadu rezignacije u svom stilu ostavio popratni komentar na vlastitom FB profilu 😀 – KLIKNI OVDJE +18 –

Leutar.Net

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.