NAJBOLJE IZ HERCEGOVINE: VLADIMIR IVKOVIĆ – Nevesinjac koji ne zna za ocjenu manju od deset

Nedavno su uručeni Ugovori o stipendiranju najboljim studentima u Republici Srbiji sa Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2016/17. godini. Stipendije dodjeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, a Hercegovci su veoma ponosni na činjenicu da je među 318 najboljih studenata čak petoro iz Nevesinja. U razgovoru za SH najperspektivniji Hercegovci govore o svojoj i budućnosti zavičaja. Predstavljamo Nevesinjca Vladimira Ivkovića student prve godine master akademskih studija na Odseku za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa prosječnom ocjenom 10.

Koliko Vam znači stipendija Fonda za mlade talente?
Stipendija Fonda za mlade talente predstavlja najviše priznanje za ostvarene rezultate tokom mog akademskog obrazovanja.

Da li ste tokom dosadašnjeg školovanja osvajali nagrade i koje?
Dobijao sam Izuzetnu nagradu Univerziteta za uspeh u toku studija za 2013, 2014, 2015, 2016. školsku godinu.

Pripadate ratnoj generaciji djece rođene u slobodarskom Nevesinju. U kojoj mjeri je sredina iz koje potičete doprinijela ovakvim rezultatima. Koliki je uticaj nevesinjske gimnazije?
Svakako da je odrastanje u posleratnom periodu oskudice i nemaštine imalo uticaja na moj razvoj u svakom smislu, a naročito u pogledu sticanja bitnih karakternih osobina koje su kasnije trasirale moj put ka uspjehu. Posvećenost nastavnika, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi, značajno je doprinijela formiranju mojih interesovanja i motivacije za akademsko školovanje.

U kojoj mjeri roditelji mogu da pomognu Vaše školovanje?
Roditelji su već učinili više nego dovoljno za moje školovanje, najprije u motivacionom, a potom u finansijskom smislu. Bez njih, ništa od gore pomenutog ne bi bilo izvodljivo i na tome sam im bezgranično zahvalan.

 

 

Kakvi su Vaši planovi nakon završetka studija?
Kao student master studija izabran sam u zvanje saradnika u nastavi na Katedri za primenjene računarske nauke. Plan mi je da nakon završetka master studija upišem doktorske studije, da se bavim naučno-straživačkim radom i sarađujem sa IT industrijom.

Hercegovina godinama kuburi sa odlivom stanovništva. Postoji li način da Hercegovina iskoristi Vaše znanje. Šta bi trebalo da se promjeni u Hercegovini da bi mladi ljudi poput Vas gradili budućnost na rodnoj zemlji?
Stanje u Hercegovini je slično kao na svim našim prostorima. Neophodno je stvoriti zdrav društveni ambijent gdje će se cijeniti sposobnost, stručnost i znanje, i promijeniti kolektivnu svijest zajednice u tom pogledu. Kada se to desi mislim da je napredak neizbježan.

Šta biste poručili sadašnjoj generaciji nevesinjskih srednjoškolaca, a šta Vašim nekadašnjim učiteljima i profesorima?
Srednjoškolcima bih poručio da se posvete što više školovanju jer je to najbolji vid ulaganja u svoju budućnost, dok bih učitelje, nastavnike i profesore zamolio da ne podliježu pritiscima i da daju sve od sebe da nove generacije, ovom vremenu poljuljanog sistema vrijednosti, izvedu na pravi put kao što su to činili decenijama unazad.

Da li ste član Udruženja Hercegovaca u Novom Sadu i koliko Vam znači druženje sa zemljacima?
Trenutno nisam član, ali u potpunosti podržavam aktivnosti Udruženja i namjeravam da se učlanim u narednom periodu.

Izvor: Trifko Ćorović/Slobodna Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.